Εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια της ΕΡΤ

Εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια της ΕΡΤ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από την… εσπέραν εκείνης της Τετάρτης του 1966, στις 6.30 μ.μ., όταν η Ελένη Κυπραίου εγκαινίασε την πρώτη επίσημη τηλεοπτική εκπομπή του τότε ΕΙΡ.

Οπως έγραψε η «Ελευθερία», υπολογίζονταν «εις 1.000 οι Αθηναίοι κάτοικοι συσκευών τηλεοράσεως, οι οποίοι ηδυνήθησαν να παρακολουθήσουν την πρώτην δοκιμαστικήν εκπομπή». Το δίωρο πρόγραμμα περιελάμβανε διεθνή επίκαιρα, τη γαλλική εκπομπή μόδας «Για εσάς, κυρία μου», ντοκιμαντέρ για την Αυστραλία, αφιέρωμα στον Αγγλο γλύπτη Χένρι Μουρ, μουσική με την ορχήστρα του Ανρί Λεκάν και τη βραζιλιάνικη ιστορία αγάπης χωρίς λόγια «Ο κλέφτης».

Με την αφορμή της επετείου, η ΕΡΤ θα τιμήσει τους πρωτεργάτες και θα μας θυμίσει σημαντικές στιγμές της ιστορίας της ελληνικής τηλεόρασης. Ηδη προβάλλονται από την ΕΡΤ2 επεισόδια από αγαπημένες σειρές που ήταν εξαφανισμένες, ανασύρθηκαν από τα υπόγεια, αποκαταστάθηκαν και ψηφιοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση Μουσείου Αρχείου ΕΡΤ. Από εβδομάδα θα δούμε «Γιούγκερμαν» (10/2), «Η λάμψη των άστρων» και «Εκείνος κι εκείνος» (12/2).

Για τα γενέθλια διοργανώνεται μια μεγάλη γιορτή όπου δημοσιογράφοι, παρουσιαστές, αλλά και καλλιτέχνες που εργάστηκαν στην ΕΡΤ θα βρεθούν ξανά στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και στις συχνότητές της για να ξετυλίξουν τις μνήμες τους, ενώ θα πραγματοποιηθεί σειρά από χάπενινγκ και εκτός ΕΡΤ, όπου ενεργό ρόλο θα έχουν τα Μουσικά Σύνολα, και πιθανότατα έκθεση. Επίσης, θα γυριστούν δίλεπτα ή τρίλεπτα βιντεάκια στα οποία άνθρωποι που εργάστηκαν για την ΕΡΤ θα λένε τι σημαίνουν γι’ αυτούς τα 50 χρόνια της ελληνικής τηλεόρασης και που θα βλέπουμε στη συνέχεια. Ακόμη, θα δημιουργηθεί διαδραστικός χώρος με χρονολόγιο των παραγωγών της, όπου ο χρήστης κλικάροντας στον εκάστοτε τίτλο, π.χ. «Το αλάτι και πιπέρι», θα βρίσκει από εκπομπή μέχρι φωτογραφίες και πληροφορίες.

Στο μεταξύ, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής ασχολείται με την ελληνική συμμετοχή στην 61η Eurovision στη Στοκχόλμη, που φέτος θα γίνει με απευθείας ανάθεση. Το τραγούδι που θα διαγωνιστεί στον α΄ ημιτελικό της 10/5 και το οποίο θα δούμε και θα ακούσουμε τέλη Φεβρουαρίου θα έχει διακριτή ταυτότητα, έθνικ μελωδία και στίχους με αναφορές σε προσφυγικό και οικονομική κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή