The Walking Dead: Τα ζόμπι στην Αθήνα

The Walking Dead: Τα ζόμπι στην Αθήνα

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζόμπι, αίμα, σκισμένες σάρκες και περισσότερα ζόμπι• όχι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε family friendly υλικό. Και όμως, το «The Walking Dead», η σειρά που παρακολουθούμε από το Fox και στα ελληνικά συνδρομητικά κανάλια, είναι από τις δημοφιλέστερες στον κόσμο, με εκατομμύρια φανατικούς θαυμαστές. Οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της, άλλωστε, επαναστατούν εν χορώ όταν τους επισημαίνω την αντίφαση. «Δεν έχεις δίκιο, τις προάλλες συζητούσα με μια γιαγιά και την εγγονή της, οι οποίες είναι μεγάλες φαν της σειράς. Το καλό με το “The Walking Dead” είναι πως έχει το υπόβαθρο ώστε άνθρωποι κάθε γενιάς, φύλου ή κοινωνικής κατάστασης να μπορούν να βρουν στοιχεία ταύτισης, παρά τους πολύ σκοτεινούς του τόνους», μου λέει ο σκηνοθέτης και παραγωγός Γκρεγκ Νικοτέρο, στο μπαλκόνι της σουίτας του St. George Lycabettus, όπου ο ίδιος μαζί με τρεις πρωταγωνιστές της σειράς φιλοξενούνται. Βρίσκονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της καμπάνιας προώθησης της σειράς.

Τι είναι όμως το «The Walking Dead»; Για όσους δεν είναι τακτικοί θεατές, μια μικρή ανασκόπηση: ο αστυνόμος Ρικ Γκράιμς (Αντριου Λίνκολν) ξυπνά ζαλισμένος σε ένα έρημο νοσοκομείο, για να συνειδητοποιήσει, βγαίνοντας έξω, πως η οικουμένη έχει πέσει θύμα ενός τρομακτικού ιού που μετατρέπει τους ανθρώπους σε αιμοβόρα ζόμπι. Ο ίδιος, μαζί με την οικογένειά του και μερικούς ακόμη συντρόφους, ξεκινά ένα επικό ταξίδι επιβίωσης, μέσα σε έναν κόσμο του οποίου κάθε είδους θεμέλια έχουν σχεδόν ολοκληρωτικά καταρρεύσει. Και εδώ είναι που αρχίζουν να τίθενται τα ερωτήματα… «Οταν όλες οι πιθανότητες είναι εναντίον σου, όταν τα πάντα δείχνουν να διαλύονται, σε τι βασίζεσαι; Ποιους εμπιστεύεσαι και τους έχεις σαν οικογένεια; Αν σου δοθεί η ευκαιρία να χτίσεις από την αρχή μια καινούργια κοινωνία, πώς διαλέγεις να το κάνεις; Προσπαθείς, άραγε, να μείνεις πιστός στο χαμένο παρελθόν ή το διαγράφεις οριστικά για να πας παρακάτω; Ολα αυτά είναι διλήμματα, παραλλαγές των οποίων πολλοί από εμάς καλούμαστε να διαχειριστούμε και στην πραγματική ζωή», τονίζει με τη βαθιά φωνή του ο Μάικλ Κάντλιτζ, ο οποίος στη σειρά υποδύεται τον Αμπραχαμ, έναν σκληρό πρώην αξιωματικό του στρατού, που αναζητά, όπως και πολλοί άλλοι, την καινούργια του ταυτότητα στον αλλαγμένο κόσμο.

Οι καλοί δεν γλιτώνουν πάντα…

Το «The Walking Dead», φυσικά, είναι πολύ παραπάνω από κάποιους «μάτσο» ανδρικούς χαρακτήρες που εξολοθρεύουν στρατιές από απέθαντους. Αντιθέτως, οι δεκάδες, στην κυριολεξία, πρωταγωνιστές του παρουσιάζουν τόσο μεγάλη ποικιλία, ώστε το καθιστούν άνετα το σόου που προάγει τη διαφορετικότητα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. Ο Γιουτζίν, για παράδειγμα, χαρακτήρας του Τζος Μακντέρμιντ, ο οποίος κάθεται δίπλα μου στη συνέντευξη, είναι ένα άτομο ιδιαίτερα ευφυές, που κυριαρχείται όμως από το (πολύ ανθρώπινο) συναίσθημα του φόβου. «Οι άνθρωποι αυτοί τεστάρονται σε πράγματα τα οποία δεν θα φαντάζονταν ποτέ από την άνεση του σπιτιού τους. Καθένας τους έχει διαφορετική αντίδραση, αυτό νομίζω είναι που κρατά και το ενδιαφέρον του κοινού ζωντανό», λέει ο 38χρονος ηθοποιός.

Ενα γνώρισμα που έχουν όλοι αυτοί οι ενδιαφέροντες χαρακτήρες της σειράς είναι πως εξολοθρεύονται με σχεδόν… αντιδεοντολογική συχνότητα. Κανείς δεν είναι ασφαλής στο σύμπαν του «Τhe Walking Dead» – και αυτό αποτελεί γνώρισμα και άλλων πολύ επιτυχημένων σύγχρονων σειρών όπως το «Game of Thrones». O Ρος Μάρκιαντ (Ααρον), πάντως, που είναι ο πιο νεοφερμένος -συμμετέχει στους δύο τελευταίους κύκλους-, δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα γι’ αυτό. «Αρχικά το σκεφτόμουν, όμως μετά κατάλαβα πως, όταν έχεις την ευκαιρία να είσαι κομμάτι ενός καλτ φαινομένου, του οποίου και ο ίδιος είσαι φαν, δεν έχει νόημα να ανησυχείς. Απλώς απολαμβάνεις κάθε πτυχή της εμπειρίας για όσο κρατήσει».

Ο Γκρεγκ Νικοτέρο, από την πλευρά του, προσφέρει μια άλλη, πιο ολιστική θεώρηση του συγκεκριμένου φαινομένου. «Πρόκειται για έναν νέο τρόπο να αφηγούμαστε ιστορίες. Στις δεκαετίες του ’70 και του ’80, ο κόσμος ήξερε πως οι “καλοί” στην τηλεόραση ήταν ουσιαστικά απρόσβλητοι, στο τέλος πάντα θα νικούσαν. Σήμερα κάτι τέτοιο φαντάζει παράλογο. Αντιθέτως, οι τωρινοί ήρωες λειτουργούν ως φορείς μερικών από τα πιο σκοτεινά συναισθήματα και ένστικτα που όλοι, λίγο πολύ, κρύβουμε μέσα μας. Το σημαντικό είναι πως αυτού του είδους οι σειρές δεν είναι δημοφιλείς κόντρα σε αυτό το γεγονός αλλά μάλλον εξαιτίας του». Οσο για την τεράστια, με βάση τηλεοπτικά δεδομένα, κλίμακα της σειράς, ο ίδιος συμπληρώνει: «Σταδιακά όλα γίνονται μεγαλύτερα: τα σκηνικά, τα σενάρια κ.ο.κ. Οταν παίρνεις ένα σενάριο κινηματογραφικών προδιαγραφών και έχεις μόλις οκτώ ημέρες να το γυρίσεις, πρέπει απλώς να πετύχεις το αδύνατο. Πάντα όμως βρίσκουμε τον τρόπο, έχουμε υποχρέωση απέναντι στους θεατές…»

info

H σειρά προβάλλεται κάθε Δευτέρα, στις 10.45 μ.μ., στο FOX, λιγότερο από 24 ώρες μετά την Αμερική. Το κανάλι FOX είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω Nova, OTE TV, Vodafone TV και Cyta Τηλεόρασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή