Πολιτικός πυρετός στη μικρή οθόνη

Πολιτικός πυρετός στη μικρή οθόνη

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η​​ τηλεόραση, ειδικά στη μυθοπλαστική της διάσταση, φημίζεται για το πολιτικό βάθος των δημιουργιών της. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, λόγω της γενικότερης ποιοτικής της ανόδου, έχουμε δει αρκετές σειρές με σπουδαίο και συχνά κόντρα στα συνηθισμένα, πολιτικό περιεχόμενο. Με αυτό το δεδομένο και εν μέσω πολιτικού πυρετού στην Αμερική –εδώ τον έχουμε μόνιμο, οπότε το θέμα είναι πάντα επίκαιρο– ρίχνουμε μια ματιά στις κορυφαίες σύγχρονες σειρές που ασχολούνται με ένα αντικείμενο (θεωρητικά) όχι πάντα ασφαλές.

Οταν μιλάμε για πολιτικό δράμα, ακριβώς όπως και με αστυνομικό αντίστοιχό του, η αρχή εντοπίζεται σε μια εμβληματική σειρά των αρχών της προηγούμενης δεκαετίας. Το «The Wire» του Ντέιβιντ Σίμον, εξετάζει, μέσα από τους 5 αυτοτελείς κύκλους του, διαφορετικά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, αρκετά από τα οποία (π.χ. η περιθωριοποίηση και η αστυνομική βία) είναι εξίσου επίκαιρα και σήμερα. Φανερά επηρεασμένο από το «The Wire», τουλάχιστον στον τρόπο ανάπτυξης της πολιτικής φιγούρας, είναι το σύγχρονο τηλεοπτικό φαινόμενο του «House of Cards». Το σόου του Netflix που πρόσφατα κυκλοφόρησε και την τέταρτη σεζόν του, μας βάζει απευθείας στην καρδιά της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, στον Λευκό Οίκο. Και μπορεί οι γαργαλιστικές λεπτομέρειες της πλοκής ή το μαφιόζικο στυλ του Φρανκ Αντεργουντ (Κέβιν Σπέισι) ελάχιστη σχέση να έχουν με την «πολύ πιο βαρετή πραγματικότητα», όπως είχε παραδεχθεί χιουμοριστικά ο πρόεδρος Ομπάμα, ωστόσο η παραστατικότητα και ο αφηγηματικός ρεαλισμός δίνουν στο τελικό αποτέλεσμα ξεχωριστή αξία.

Για να περάσουμε και σε κάτι εκτός Αμερικής, εξαιρετικά –και πολύ διαφορετικά μεταξύ τους– είναι τα «Borgen» και «Black Mirror», τα οποία μας έρχονται από Δανία και Βρετανία αντίστοιχα. Το πρώτο είναι ένα κλασικό πολιτικό δράμα, πολύ καλογραμμένο και με την απαραίτητη δόση ίντριγκας και συνωμοσιολογίας που το κάνουν συναρπαστικό. Το δεύτερο είναι ένα σπονδυλωτό θρίλερ, το οποίο αποτελείται από ιστορίες με έντονες πολιτικές προεκτάσεις· ξεχωρίζει δε χάρη στην έντονη αντισυμβατικότητα και την τόλμη του. Κατά τα λοιπά, για κάτι πιο ανάλαφρο, μπορεί κανείς να δει το σούπερ επιτυχημένο «Veep» με την εκπληκτική Τζούλια Λούις Ντρέιφους ή το ανάλογα διασκεδαστικό (μπορεί και περισσότερο) «Parks and Recreation».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή