Αποτρέποντας τη δολοφονία του Κένεντι

Αποτρέποντας τη δολοφονία του Κένεντι

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ε​​ίναι σαν το παιχνίδι που παίζαμε στις παρέες. Ρωτούσε κάποιος «αν μπορούσατε να ταξιδέψετε στον χρόνο, πού θα πηγαίνατε» και άρχιζε ο καθένας να… βγάζει τα απωθημένα του. Βέβαια ο Στίβεν Κινγκ σε κάτι τέτοια «παιχνίδια» είναι μάστορας, οπότε αναμενόμενο ήταν το βιβλίο του «11.22.63» να γίνει μπεστ σέλερ μόλις κυκλοφόρησε (2011).

Το «11.22.63», με τίτλο που απηχεί την ημερομηνία δολοφονίας του Τζον Κένεντι, έγινε πρόσφατα σειρά από το Hulu και αποτελεί την πρώτη μεγάλη παραγωγή του καινοτόμου ιντερνετικού σάιτ. Με τον Τζέιμς Φράνκο στον πρώτο ρόλο, αυτόν του ταξιδιώτη στον χρόνο, με βασικό παραγωγό τον γνωστό Τζ.Τζ. Αμπραμς και φυσικά τον ίδιο τον συγγραφέα, αλλά και ένα εξαιρετικό καστ, ήταν σχεδόν αναμενόμενο το καλό αποτέλεσμα. Κι όμως. Ηταν πολύ παραπάνω από καλό.

Η σειρά –πρόκειται για οκτώ επεισόδια– είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στη δεκαετία του ’60 στην Αμερική, η απεικόνιση της εποχής είναι ολοζώντανη, οι χαρακτήρες καλοδουλεμένοι, το «πνεύμα» του Στίβεν Κινγκ βρίσκεται παντού και ο Τζέιμς Φράνκο εκπληκτικός στον ρόλο του Τζέικ, του 30άρη καθηγητή Αγγλικών σε λύκειο μικρής αμερικανικής πόλης, που ταξιδεύει πίσω στον χρόνο με σκοπό να αποτρέψει τη δολοφονία του Τζον Κένεντι «διότι αν αυτό συμβεί, η Ιστορία θα αλλάξει και ο κόσμος θα είναι καλύτερος».

Για τρία χρόνια ο Τζέικ παρακολουθεί καθημερινά τις κινήσεις του Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ –δολοφόνου του προέδρου– σε μια προσπάθεια να καταλάβει αν δρα μόνος του ή έχει στρατολογηθεί από κάποιους. Ολο αυτό το διάστημα, η ζωή του εξελίσσεται σε δύο παράλληλες πραγματικότητες. Στη μία όλα περιστρέφονται γύρω από τον Οσβαλντ, στην άλλη όμως ο Τζέικ είναι ένας κανονικός άνθρωπος στην Αμερική τη δεκαετία του ’60, που ερωτεύεται, κάνει φιλίες, γίνεται μέλος μιας κοινωνίας που ίσως και να τον αντιπροσωπεύει καλύτερα απ’ αυτήν που άφησε πίσω του φεύγοντας από το 2016.

Το θέμα του χρόνου με όλα τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς που θέτει είναι κυρίαρχο στη σειρά. Η ίδια η ιστορία, χτισμένη πάνω στον JFK, είναι άλλη μια απόδειξη της εμμονής που έχουν οι Αμερικανοί με τη δολοφονία του, αλλά νομίζω ότι το πιο ενδιαφέρον στην περίπτωση του «11.22.63» είναι οι πληροφορίες που παρέχει –προφανώς προϊόν συστηματικής έρευνας– για μια εποχή που στον μη Αμερικανό δεν είναι και τόσο οικεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή