Είδαν την εκλογή Τραμπ στον ΣΚΑΪ

Είδαν την εκλογή Τραμπ στον ΣΚΑΪ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O γνωστός στους τηλεοπτικούς συντάκτες ως οικοδεσπότης στο ριάλιτι «The Apprentice» μεταξύ 2004-2015, που συνέβαλε στο να γίνει ευρέως γνωστός στην Αμερική, δισεκατομμυριούχος του κτηματομεσιτικού τομέα Ντόναλντ Τζον Τραμπ είναι ο νέος πλανητάρχης, καθώς εξελέγη 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ στις εκλογές της 8ης/11. Το εν λόγω ριάλιτι είχε στο επίκεντρο την απόλυση και μετέτρεπε την απώλεια εργασίας σε τηλεοπτικό προϊόν, ενώ ο νικητής κέρδιζε ετήσιο συμβόλαιο με μία από τις θυγατρικές της αυτοκρατορίας Τραμπ αξίας χιλιάδων δολαρίων. Στην Ελλάδα προβλήθηκε ανεπιτυχώς προ 12ετίας ως «Υποψήφιος» με τον Πέτρο Κωστόπουλο (Alpha). Η λέξη «έφυγες» απέδιδε τη φράση «You are fired». Είναι φανερό πως στην εκλογή Τραμπ ρόλο έπαιξε, πέρα από την οργή ανθρώπων που φτωχοποιήθηκαν λόγω της παγκόσμιας κρίσης χάνοντας ελπίδα και προσδοκίες για το αύριο, η τηλεόραση αλλά και γενικότερα τα σύγχρονα ΜΜΕ. Ποιος ο λόγος να ανατρέχει κάποιος σε μητρώα φίλων, όπως είδαμε σε ένα από τα ρεπορτάζ των καλοδουλεμένων «Ιστοριών» για τις αμερικανικές εκλογές (ΣΚΑΪ, 8/11), όταν ο πολίτης έχει εκπαιδευτεί στην τηλεφωνική ψηφοφορία και πλέον δεν διαβάζει εφημερίδες, δεν ενδιαφέρεται για τις απόψεις ειδικών, δεν ακούει ενημερωτικό ραδιόφωνο, δεν βλέπει ενημερωτικές εκπομπές και αρκείται σ’ αυτά που μαθαίνει μέσα από τα social media (Facebook κ.λπ.).

Στην Ελλάδα, μετά το φιάσκο των τηλεαδειοδοτήσεων, οι ενημερωτικές εκπομπές αποτελούν είδος προς εξαφάνιση. Στο πλαίσιο αυτό είναι αξιοσημείωτη η προσπάθεια του ΣΚΑΪ, που είναι ο μοναδικός ιδιωτικός σταθμός που διατηρεί ενημερωτικά ανακλαστικά, να αποτυπώσει την κατάσταση, γεγονός που καταγράφηκε στις μετρήσεις της Nielsen, καθώς ο σταθμός κέρδισε στις 9/11 τέσσερις μονάδες, αγγίζοντας το 13,8%. Τις διάρκειας δυόμισι ωρών «Ιστορίες» (ΣΚΑΪ) είδαν 221.000 τηλεθεατές (9,8% μερίδιο). Λίγο λιγότεροι είδαν τις μεταμεσονύκτιες εκπομπές ΣΚΑΪ με τη Νίκη Λυμπεράκη και ΕΡΤ1 με τον Αντ. Αλαφογιώργο. Η πλειονότητα ενημερώθηκε την επομένη από τις πρωινές εκπομπές (ΑΝΤ1: Καλημέρα Ελλάδα, 388.000 και 26,8%, ΣΚΑΪ: Πρώτη γραμμή, 356.000 και 26,5%, ΕΡΤ1: Πρωινή ζώνη, 231.000 και 15,2%), τα μεσημβρινά (π.χ. ΣΚΑΪ, 618.000 και 25,3%) και τα κεντρικά δελτία ειδήσεων (π.χ. Alpha: 774.000 και 22,9%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή