Οταν η ζωή ξεπερνά την τηλεόραση

Οταν η ζωή ξεπερνά την τηλεόραση

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον τελευταίο χρόνο, το αμερικανικό κοινό παρακολούθησε στις οθόνες του το πιο συναρπαστικό, αληθινό πολιτικό δράμα των τελευταίων ετών. Ο τίτλος του ήταν «Κλίντον εναντίον Τραμπ» και είχε απ’ όλα: λεκτικές προσβολές, αλληλοκατηγορίες, τόνους λάσπης, αποκαλύψεις σκανδάλων, χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, αγωνία, ανατροπές, παράπλευρες απώλειες, δικαστικές έρευνες, απάτες και δύο ικανότατους πρωταγωνιστές, που εκατομμύρια συμπολίτες τούς αγάπησαν και μίσησαν με πάθος.

Το φινάλε ξεπέρασε κάθε προσδοκία, φέρνοντας την απόλυτη έκπληξη, την εκλογή του αουτσάιντερ Ντόναλντ Τραμπ, που σε κάτι παραπάνω από ένα μήνα θα μετακομίσει από τον Πύργο Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ακόμη και οι πιο πεπειραμένοι σεναριογράφοι των μεγαλύτερων τηλεοπτικών στούντιο θα… σκότωναν για μια τέτοια ιστορία. Πόσο μάλλον που, έπειτα από όλα αυτά, τα σενάρια μερικών από τις πιο επιτυχημένες αμερικανικές πολιτικές, δραματικές σειρές μοιάζουν παρωχημένα.

Ηδη οι δημιουργοί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο η πραγματική ζωή να έχει απομυθοποιήσει τη μυθοπλασία. Οι τηλεθεατές έχουν παρακολουθήσει επί μήνες εκατοντάδες επεισόδια του θρίλερ «Κλίντον εναντίον Τραμπ», στα οποία αποκαλύφθηκαν –ή έτσι έμοιαζε τουλάχιστον– όλα τα παιχνίδια εξουσίας που «στοιχειώνουν» τις κουίντες στο θέατρο της αμερικανικής πολιτικής ζωής, έμαθαν τους λομπίστες με τα μικρά τους ονόματα και το αποτύπωμα DNA των «αόρατων» ανθρώπων των υποψηφίων. Πώς τώρα θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον τους οι ήρωες των ήδη επιτυχημένων σίριαλ που επανέρχονται με καινούργια επεισόδια ή των νέων σειρών που γυρίζονται τώρα αλλά γράφτηκαν στην προ Τραμπ εποχή;

Ηδη φαίνεται ότι το «Madame Secretary» του CBS, που διανύει την τρίτη σεζόν του και στο οποίο η Τέα Λεόνι πρωταγωνιστεί ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μοιάζει πια με παρελθοντικό αφήγημα στη «μάτσο» ατμόσφαιρα που αποπνέει η διακυβέρνηση α λα Τραμπ.

Το υπέροχο «House of cards», που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα το 2017 με τα επεισόδια του πέμπτου κύκλου, θυμίζει περισσότερο πια την εποχή Ομπάμα, όταν ένα ισχυρό ζευγάρι –αν και απολύτως σατανικό σε σχέση με τον Μπαράκ και τη Μισέλ– αγωνιζόταν να επιβιώσει στη δαιδαλώδη διαδρομή από τη δυτική πτέρυγα ώς τα διαμερίσματα της προεδρικής κατοικίας. Οι δημιουργοί της σειράς ανησυχούν ότι οι τηλεθεατές μπορεί πια να βλέπουν τον Φρανκ και την Κλερ Αντεργουντ με νοσταλγία αντί για έξαψη και τρόμο.

Η πέμπτη σεζόν δε, που εκτυλίσσεται στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και της εκλογής του επόμενου πλανητάρχη, τι περισσότερο θα μπορούσε να παρουσιάσει από αυτό που έζησαν ήδη οι ψηφοφόροι; (Διατηρώ μια τελευταία ελπίδα, με τον Φρανκ ποτέ δεν μπορεί να ξέρει κανείς.)

Τα νεόκοπα σίριαλ «Graves» του Epix και «Designated survivor» που προβάλλει το ABC, παρά το πρωτότυπο σενάριο, ήδη θεωρούνται παρωχημένα. Στο πρώτο, ένας πρώην Αμερικανός πρόεδρος –τον οποίο υποδύεται ο Νικ Νόλτε– αποφασίζει να διορθώσει τα λάθη στα οποία υπέπεσε στη διάρκεια της θητείας του! Ποιος πολίτης των ΗΠΑ θα μπορούσε ποτέ να σκεφτεί συνειρμικά τον αμετανόητο νεοεκλεγμένο πρόεδρο να κάνει κάτι ανάλογο; Στο δεύτερο σίριαλ, τα μέλη της κυβέρνησης των ΗΠΑ χάνουν τη ζωή τους σε τρομοκρατική επίθεση στο Καπιτώλιο και στον Λευκό Οίκο εγκαθίσταται ένας υπουργός που είχε επιλεγεί να μείνει σε ασφαλές μέρος σε περίπτωση που γινόταν μια τέτοια επίθεση. Ο ευγενής κατά λάθος πρόεδρος που υποδύεται ο Κίφερ Σάδερλαντ μοιάζει πια βαρετός απέναντι στον «οδοστρωτήρα», «πολύ σκληρό για να πεθάνει» Ντόναλντ Τραμπ.

Περισσότερες ελπίδες να κεντρίσει το ενδιαφέρον μοιάζει να έχει η νέα σειρά του ΤΝΤ «Civil», που περιγράφει πώς οι ΗΠΑ ολισθαίνουν σε εμφύλιο πόλεμο μετά το τέλος μιας άγριας εκλογικής μάχης. Αν είχε τα αντανακλαστικά να κάνει πρεμιέρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα έβαζε υποψηφιότητα για το σίριαλ της χρονιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή