Ο κόσμος του animation στην ΕΡΤ1

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρονιά τη χρονιά μεγαλώνει το ενδιαφέρον για το animation, που πλέον αντιμετωπίζεται ως τέχνη από όλο και περισσότερους, καθώς στην παραγωγή του έχουν μπει δημιουργοί που το απογειώνουν τεχνικά αλλά και από πλευράς σεναρίου, οδηγώντας τους ενηλίκους –και χωρίς τα παιδιά– στις κινηματογραφικές αίθουσες. Στον συναρπαστικό κόσμο των κινουμένων σχεδίων και στον πολιτισμό τους μας ξεναγεί η νέα σειρά εκπομπών της ΕΡΤ1 «Ανιμερτ», που αρχίζει αύριο Κυριακή, στις 18.30. Με 13 ημίωρα θεματικά επεισόδια που σκηνοθέτησε ο Κωνσταντίνος Πιλάβιος αξιοποιώντας συνεντεύξεις ειδικών και άλλων που αγαπούν το είδος, εφαρμοσμένα εργαστήρια και ταινίες κινουμένων σχεδίων, θα μας παρουσιάσει την ιστορία τους. Ανάμεσα σε άλλα, την ιστορία των ελληνικών κινουμένων σχεδίων, τα κινούμενα σχέδια στη Μεγίστη, στην καρδιά της Μεσογείου, και τα κινούμενα σχέδια στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τα Ατομα με Αναπηρία στον κόσμο των κινουμένων σχεδίων καθώς και το μουσείο ως βιωματικό εργαστήρι κινουμένων σχεδίων. Επίσης, θα μας παρουσιάσει δημιουργούς κινουμένων σχεδίων της Διασποράς, όπως και τις σχετικές πολιτικές της Ευρώπης.

Το πρώτο επεισόδιο δεν θα μπορούσε παρά να είναι αφιερωμένο στον «Γλάρο», μέσω του οποίου το ευρύτερο κοινό στη χώρα μας γνώρισε τα ελληνικά κινούμενα σχέδια. Ποιος δεν τον θυμάται; Ο «Γλάρος – όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες & ακτές» είναι από τις πρώτες ταινίες κινουμένων σχεδίων με κοινωνικό μήνυμα, που αγαπήθηκε από το ελληνικό κοινό και κατάφερε να «περάσει» το μήνυμα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Oι ταινίες animation αποτελούν συχνά μέσο προώθησης κοινωνικών μηνυμάτων, ενώ η εμπλοκή στη δημιουργική διαδικασία μιας ταινίας έχει συχνά και θεραπευτικές ιδιότητες. Στο πλαίσιο αυτό, κινηματογραφήθηκε εφαρμοσμένο εργαστήριο κινουμένων σχεδίων στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα (ΕΚΚΝΑ), όπου νεαροί κρατούμενοι, ηλικίας 15-21 ετών, πειραματίστηκαν με την τεχνική claymation (animation με τη χρήση πλαστελίνης) και δημιούργησαν τη δική τους μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων.

Η παραγωγή ανήκει στην Πλατφόρμα, εταιρεία αστικού πολιτισμού, που έχει σχέση με το Animasyros International Animation Festival, το ελληνικό φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων που πραγματοποιείται στην Ερμούπολη στη Σύρο κάθε χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή