Ντοκιμαντέρ για τους επιφανείς και τους ανεπανάληπτους

Ντοκιμαντέρ για τους επιφανείς και τους ανεπανάληπτους

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν και παραμένουν ελάχιστα γνωστοί στους περισσότερους από εμάς, οι επιφανείς και ανεπανάληπτοι αυτοί Eλληνες έμειναν ακλόνητοι και κατάφεραν να ξεχωρίσουν υποστηρίζοντας τις πεποιθήσεις και το όραμά τους μέχρι το τέλος, σε πείσμα των εμποδίων και των δυσκολιών που τους έβαζαν η ίδια η ζωή, οι γύρω τους, ακόμη και οι δικοί τους άνθρωποι», μας λέει ο ποιητής και σκηνοθέτης Λευτέρης Ξανθόπουλος, εμπνευστής της εκπομπής «Αυτοί που τόλμησαν», της οποίας υπογράφει και την καλλιτεχνική διεύθυνση.

Η σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής Cosmote TV, που φιλοξενείται στο Cosmote History, συνεχίζει με τον δεύτερο κύκλο επεισοδίων να δημιουργεί μια πινακοθήκη σπουδαίων προσωπικοτήτων που διακρίθηκαν για το έργο τους στην ιατρική, στη λογοτεχνία, στην ποίηση, στη φιλοσοφία, στις τέχνες, στους εθνικούς αγώνες. Στα επεισόδια του δεύτερου κύκλου θα παρουσιαστούν η ζωή και το έργο του θεμελιωτή της νέας ελληνικής γλώσσας Μανόλη Τριανταφυλλίδη, του πρωτοπόρου ανασκαφέα της Κνωσού Μίνωα Καλοκαιρινού, του φιλοσόφου και συγγραφέα Παναγιώτη Κονδύλη, της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης Ιουλίας Μπίμπα, του πατέρα της σύγχρονης ενδοκρινολογίας στην Ελλάδα Διονύσιου Γ. Ικκου, του συγγραφέα Θοδωρή Καλλιφατίδη, του γιατρού Γεωργίου Παπανικολάου, του ναυάρχου και εφευρέτη Στυλιανού Λυκούδη, του ζωγράφου του Καπιτωλίου των ΗΠΑ Κωνσταντίνου Μπρουμπίδη, του πρωτοπόρου χειρουργού Πέτρου Κόκκαλη, του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη και του ποιητή Κωνσταντίνου Π. Καβάφη. «Ο τρόπος ζωής τους, οι πεποιθήσεις τους, οι πράξεις και τα μοναδικά επιτεύγματα στα οποία οδηγήθηκαν, οφείλονται στο πείσμα, στην αγωνιστικότητα, στην εργατικότητα, στην απόλυτη και ανιδιοτελή αφοσίωσή τους προς τη φυσική τους ροπή και τάση, καθώς και στην τόλμη τους να πολεμήσουν, για να δουν επιτέλους να πραγματοποιείται το πολύτιμο όνειρό τους», σημειώνει ο κύριος Ξανθόπουλος.

Πρόκειται για παραγωγή υψηλών προδιαγραφών, για την πραγματοποίηση της οποίας απαιτήθηκαν σκληρή δουλειά, προετοιμασία και έρευνα πολλών μηνών. Περιλαμβάνει περισσότερες από εκατό μαρτυρίες διακεκριμένων επιστημόνων, μελετητών, ερευνητών, πάνω από 4.700 οπτικοακουστικά αρχεία τεκμηρίωσης, όπως βίντεο, φωτογραφίες και έγγραφα και χιλιάδες ώρες βιντεοσκοπημένου υλικού συνεντεύξεων. Χρειάστηκαν 225 ημέρες δημοσιογραφικής έρευνας και 93 ημέρες γυρισμάτων σε 18 πόλεις της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αφρικής, ανάμεσά τους η Κρήτη, η Νέα Υόρκη, η Ουάσιγκτον (συνεργείο της εκπομπής κατόρθωσε να λάβει ειδική άδεια και να πραγματοποιήσει γυρίσματα μέσα στο Καπιτώλιο), το Βερολίνο, το Σίδνεϊ, το Βερολίνο, η Χαϊδελβέργη, η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και η Στοκχόλμη.

Στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς, που θα προβληθεί τη Δευτέρα 1 Μαΐου στις 22.00, θα παρουσιαστεί η ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης Ιουλία Μπίμπα. Το 20χρονο κορίτσι από τη Σάμο, μέλος της οργάνωση ΠΕΑΝ (Πανελλήνια Ενωση Αγωνιζομένων Νέων) που ανατίναξε τα γραφεία της ΕΣΠΟ (Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωσις) στην Αθήνα, φιλοναζιστικού μορφώματος που στρατολογούσε Ελληνες για να πολεμήσουν στο πλευρό των Γερμανών στο ανατολικό μέτωπο. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 43 Γερμανοί ναζί και 39 Ελληνες-μέλη της ΕΣΠΟ, αλλά οι αντιστασιακοί προδόθηκαν δύο εβδομάδες αργότερα, συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν. Σήμερα, η προτομή της Μπίμπα είναι στημένη στη γωνία Πατησίων και Γλάδστωνος, μαζί με τα μνημεία των υπολοίπων ηρώων της ΠΕΑΝ.

​​Ολα τα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ μεταδίδονται σε επανάληψη κάθε Σάββατο στις 19.00 και, μετά την προβολή τους στο Cosmote History, είναι διαθέσιμα on demand στην υπηρεσία Cosmote Tv Plus.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή