Προσφορές 30 δισ. για το γερμανικό πράσινο ομόλογο

Προσφορές 30 δισ. για το γερμανικό πράσινο ομόλογο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραγγελίες ύψους 30 δισ. ευρώ συγκέντρωσε η πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου της Γερμανίας που σχεδιάζει να διασφαλίσει την κυριαρχία της σε αυτήν την ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά μέχρι τα τέλη του έτους. Πρόκειται για δεκαετή τίτλο για την άντληση έως 7 δισ. ευρώ, αλλά το Βερολίνο σχεδιάζει δεύτερη έκδοση πράσινου ομολόγου διαφορετικής διάρκειας για το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Στην περίπτωση που υλοποιηθεί το σχέδιο, η Γερμανία θα έχει εκδώσει φέτος πράσινους τίτλους αξίας περίπου 11 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Τα ομόλογα αυτά θα έχουν ήδη διασφαλίσει το δικό τους κοινό μεταξύ των επενδυτών», σχολίασε σχετικά ο Ρόχαν Κάνα, στέλεχος της UBS Group, που χαρακτήρισε «δώρο για το καλωσόρισμα» την επιτυχία της πρώτης έκδοσης πράσινου ομολόγου από τη Γερμανία. Εως τώρα η Γερμανία έχει μείνει πίσω σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε ό,τι αφορά την έκδοση ομολόγων με στόχο την άντληση κεφαλαίων που θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις και σχέδια φιλικά προς το περιβάλλον. Η είσοδός της σε αυτήν την αγορά, πάντως, είναι σημαντική δεδομένου του μεγέθους που αναμένεται να έχει η έκδοση. Αναμένεται, άλλωστε, να τη συνδυάσει με την έκδοση συμβατικών τίτλων της κυβέρνησης προκειμένου να διασφαλίσει μεγάλη ρευστότητα στην αγορά.

Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γεργκ Κούκις δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σχεδιάζει να εξελιχθεί σε χώρα αναφοράς σε ό,τι  αφορά τις εκδόσεις πράσινου χρέους στη Γηραιά Ηπειρο. Εν ολίγοις επιδιώκει να κατακτήσει στην αγορά πράσινων ομολόγων μια κυρίαρχη θέση ανάλογη εκείνης που έχει εδώ και πολλά χρόνια σε ό,τι αφορά τα συμβατικά ομόλογα, δεδομένου ότι οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης της δίνουν εδώ και χρόνια την ανώτερη βαθμολογία των τριών Α. Η διαφορά του πράσινου ομολόγου από τα συμβατικά ομόλογα του γερμανικού δημοσίου είναι ότι η νέα έκδοση θα έχει μηδενική απόδοση όταν οι αποδόσεις των συμβατικών ομολόγων ίδιας διάρκειας βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος και συγκεκριμένα γύρω στο -0,45%.

Σύμφωνα με την Commerzbank, δεύτερη σε μέγεθος γερμανική τράπεζα και εκ των αναδόχων της έκδοσης, η Γερμανία υπολογίζει να αντλήσει από 6 έως 7 δισ. ευρώ μέσω του πρώτου πράσινου ομολόγου της. Στην περίπτωση αυτή θα αντιπροσωπεύει περίπου το 1/10 της παγκόσμιας αγοράς. Σημειωτέον ότι μέσα στην εβδομάδα προηγήθηκε ανάλογη έκδοση πράσινου ομολόγου της Σουηδίας που υπερκαλύφθηκε δύο φορές. Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχώρησε στην έκδοση πράσινου ομολόγου ήταν η Πολωνία το 2016, ενώ η Γαλλία είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη εκδοτική αρχή πράσινων ομολόγων στον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή