ΠΟΜΙΔΑ: Η μείωση των ενοικίων τείνει να μονιμοποιηθεί…

ΠΟΜΙΔΑ: Η μείωση των ενοικίων τείνει να μονιμοποιηθεί…

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητική θέση απέναντι στην πιθανή νέα παράταση του μέτρου της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων κατά 40% και τον μήνα Σεπτέμβριο για τα καταστήματα εστίασης, τους κινηματογράφους, καθώς και άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων, έλαβε χθες με ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων). Σύμφωνα με την ομοσπονδία, το έκτακτο αυτό μέτρο τείνει να μονιμοποιηθεί εις βάρος των χιλιάδων ιδιοκτητών, οι οποίοι υφίστανται σημαντική μείωση των εσόδων τους, χωρίς όμως και αντίστοιχο περιορισμό των φορολογικών τους υποχρεώσεων, κι ενώ δεν έχουν και καμία εξασφάλιση ότι θα εισπράξουν τελικά το –έστω μειωμένο στο 60%– ενοίκιο, λόγω της αναβίωσης του φαινομένου «Δεν πληρώνω», σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ.

Ασφαλώς, θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι ιδιοκτήτες υπέστησαν απώλειες εσόδων λόγω του μέτρου της υποχρεωτικής έκπτωσης του 40% του ενοικίου, που ίσχυσε τους προηγούμενος μήνες, έχουν δικαίωμα έκπτωσης 20% επί του εισπραχθέντος μισθώματος (δηλαδή 30% επί της μείωσης ή 12% επί του συνολικού αρχικού ενοικίου). Το ποσό της έκπτωσης μπορεί να προκύψει μέσω συμψηφισμού με οφειλές του ιδιοκτήτη προς τη φορολογική διοίκηση (από την 31η Ιουλίου και μετά). Ειδικότερα, αφορά τον φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ. Επίσης, με βάση τη σχετική υπουργική απόφαση, η οποία υπεγράφη την εβδομάδα που προηγήθηκε, καθορίζεται ρητώς ότι το ποσό του μισθώματος που δεν εισπράχθηκε ή δεν θα εισπραχθεί δεν συνιστά εισόδημα και δεν θα φορολογηθεί. 

Τι προτείνει

Με δεδομένο ότι τον Σεπτέμβριο ξεκινάει η καταβολή του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος, το όφελος θα ξεκινήσει να έχει ισχύ, ωστόσο όχι στον βαθμό που θα επιθυμούσαν οι ιδιοκτήτες. Η ΠΟΜΙΔΑ επανέφερε χθες την πρόταση που έχει καταθέσει, από κοινού με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας (ΕΣΑ). Αυτή προβλέπει να αφεθούν ελεύθερες οι δύο πλευρές, δηλαδή οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές, να προχωρήσουν σε αμοιβαίως αποδεκτές συμφωνίες εκεί που αυτές είναι πράγματι αναγκαίες, με κίνητρο τη φορολογική επιστροφή τουλάχιστον του 30% του ποσού των οικειοθελών μειώσεων.

Η πρόταση αυτή γίνεται για όλες τις εθελοντικές μειώσεις ενοικίων και αφορά το διάστημα μέχρι το τέλος του 2020. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο έχει αξιολογήσει θετικά την πρόταση αυτή και σχεδιάζει, σύμφωνα με τα λεγόμενα του αρμόδιου υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα την Τρίτη, να τη στηρίξει, μέσω σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, αλλά σε συνδυασμό με την υποχρεωτική μείωση ενοικίου σε επιχειρήσεις/κλάδους που εξακολουθούν να πλήττονται. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή