Πέντε «μνηστήρες» για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες

Πέντε «μνηστήρες» για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε κοινοπραξίες κατέθεσαν προσφορές, χθες Τετάρτη, στον μειοδοτικό διαγωνισμό, προϋπολογισμού 515 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία του νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος εντύπων ασφαλείας (ΟΠΣΕΑ), συμπεριλαμβανομένης της νέας ταυτότητας – κάρτας πολίτη που θα αντικαταστήσει, μεταξύ άλλων, τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ. Πρόκειται για τις ενώσεις των εξής εταιρειών: 

• Της γερμανικής Veridos –της οποίας θυγατρική είναι η Veridos Matsoukis– με την Cosmote και την Byte. 

• Του πολυεθνικού ομίλου Idemia, με έδρα την Κουρμπεβουά (Courbevoie) της Γαλλίας, με τη θυγατρική εταιρεία του ομίλου ΟΠΑΠ Neurosoft.

• Της γαλλικής Thales με τη Unisystems και την ιαπωνική Toppan.

• Του βελγικού ομίλου Zetes με τη Space Hellas και την ουγγρική εταιρεία Any.

• Της Inform Λύκος (Austria Card) με το Γαλλικό Εθνικό Τυπογραφείο (Imprimerie Nationale).  

Πρόκειται για τον πρώτο διαγωνισμό στη μετά κορωνοϊό εποχή που διενεργεί το ελληνικό Δημόσιο, εν προκειμένω το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που συγκεντρώνει υψηλό αριθμό δεσμευτικών προσφορών, γεγονός που αποδίδεται στις εξασφαλισμένες εισροές που διαθέτει η συγκεκριμένη σύμβαση διάρκειας δέκα ετών, με δικαίωμα παράτασης πέντε ακόμη χρόνων. Αυτό που ακολουθεί είναι ο έλεγχος πληρότητας των τεχνικών προσφορών, που θα οδηγήσει στην προεπιλογή των υποψηφίων που θα περάσουν στην επόμενη φάση, δηλαδή στην αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών.

Καθεμία από τις προσφορές, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αποτελείται από χιλιάδες σελίδες, ενώ η διαδικασία της προετοιμασίας των φακέλων, εκτός από χρονοβόρος, είχε και μεγάλο κόστος, που τοποθετείται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ. Μία από τις βασικές παραμέτρους του έργου προβλέπει ότι, εφόσον υπάρξουν εκπτώσεις στο συνολικό ποσό του διαγωνισμού, το κόστος που μετακυλίεται στον πολίτη μειώνεται αναλογικά.

Τα νέα έγγραφα θα επιτρέπουν την πραγματοποίηση ασφαλών συναλλαγών με το Δημόσιο, καθιστώντας εφικτή τη μείωση της γραφειοκρατίας, κάτι που αποτιμάται σε εξοικονόμηση πόρων ύψους 1 δισ. ευρώ.

Οσον αφορά την… ταυτότητα των ξένων μελών των κοινοπραξιών, η Veridos, που έχει έδρα το Βερολίνο, ειδικεύεται στη δημιουργία κάθε είδους επίσημων κρατικών εγγράφων (ταυτότητες, διπλώματα οδήγησης κ.λπ.). Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται μέσω της Veridos Matsoukis, της οποίας τα ίχνη εντοπίζονται στο 1891, οπότε ιδρύθηκε ένα από τα πρώτα λιθογραφεία της εποχής εκείνης.

Η Idemia τοποθετείται ως ο ηγέτης στην παγκόσμια αγορά της δημιουργίας ταυτοτήτων με ιδιαίτερα υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας, εμφανίζοντας ετήσιο κύκλο εργασιών 2,3 δισ. ευρώ (στοιχεία 2019).

Η Thales, που έχει συνδεθεί με τους τομείς της αεροναυπηγικής και της άμυνας, απέκτησε το 2019 την εταιρεία Gemalto, η οποία ειδικεύεται στην παροχή λύσεων ψηφιακής ασφάλειας και κατ’ επέκταση στη δημιουργία επίσημων εγγράφων.

Η Toppan ιδρύθηκε το 1900 στο Τόκιο και κατέχει ηγετική θέση στην αγορά εκτύπωσης της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

H Zetes, με έδρα τις Βρυξέλλες, παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής και δραστηριοποιείται στη δημιουργία κυβερνητικών εγγράφων όχι μόνο στο Βέλγιο, αλλά και στην Πορτογαλία και στη Δυτική Αφρική.

H ουγγρική Any δραστηριοποιείται στη δημιουργία κυβερνητικών εγγράφων σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Το Γαλλικό Εθνικό Τυπογραφείο (Imprimerie Nationale), με έτος ίδρυσης το 1538, πραγματοποιεί τις εκτυπώσεις των επίσημων εγγράφων της Γαλλίας και από το 2018 έχει καθιερώσει το λογότυπο IN Group.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή