Τραπεζική διελκυστίνδα με τα δάνεια της Marfin Investment Group

Τραπεζική διελκυστίνδα με τα δάνεια της Marfin Investment Group

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό τη χρονική πίεση της ανάγκης εξεύρεσης λύσης για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων της MIG προς την Πειραιώς ύψους 254 εκατ. ευρώ έως τα τέλη του έτους, αλλά και τις ενέργειες άλλων πιστωτών θυγατρικών του ελληνικού private equity fund, πραγματοποιείται αύριο Παρασκευή, μεσούσης της ευρύτερη κρίσης στην οικονομία από την πανδημία, η εξ αναβολής τακτική γενική συνέλευση των μετόχων.

Η αναβολή αποφασίστηκε πριν από δύο εβδομάδες κατόπιν σχετικού αιτήματος του βασικού μετόχου της MIG, της Τράπεζας Πειραιώς. Μία ενέργεια που στην αγορά συνδέουν με τις πιέσεις για την εξεύρεση λύσης στο ευρύτερο πρόβλημα των τραπεζικών υποχρεώσεων του ομίλου, οι οποίες ανέρχονται στα 550 εκατ. ευρώ περίπου για τη μητρική και κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τις θυγατρικές της, Vivartia και Attica Group.
Μάλιστα, σε μία πολύ πρόσφατη εξέλιξη, Εθνική Τράπεζα και Eurobank άρχισαν να αξιολογούν σενάρια πώλησης δανείων τους συνολικής ονομαστικής αξίας της τάξης των 200 εκατομμυρίων στη Vivartia, προκειμένου να περιορίσουν την έκθεσή τους στον όμιλο. Στο τέλος του 2019, με βάση τα σχετικά δημοσιευμένα στοιχεία, ο όμιλος Vivartia είχε συνολικό δανεισμό της τάξης των 424 εκατ. ευρώ με τα κέρδη EBITDA της ίδιας χρήσης να διαμορφώνονται στα 64 εκατ. ευρώ.

Ομως η πώληση δανείων της Vivartia περιπλέκει την προσπάθεια της Πειραιώς να πουλήσει τις δικές της απαιτήσεις στη μητρική MIG, αφού αμφότερες οι ομολογιακές εκδόσεις έχουν ως εξασφαλίσεις μετοχές της Vivartia.

Το ελκυστικό του δανεισμού της Πειραιώς προς τη MIG είναι το γεγονός πως φέρει ως εξασφαλίσεις το 72% του μετοχικού κεφαλαίου της Attica και το 92% της Vivartia, ενώ ο αγοραστής των δανείων αποκτά τη δυνατότητα να ελέγξει και τη Singular και τη σερβική εταιρεία ακινήτων Robne Kuce Beograd.

Και ενόσω Εθνική και Eurobank τείνουν να αποεπενδύσουν από τη Vivartia, η Πειραιώς εξετάζει όλες τις δυνατότητες ανάκτησης του μεγαλύτερου δυνατού ποσοστού των απαιτήσεών της από τη μητρική MIG, περιλαμβανομένης της έναρξης νέας διαδικασίας πώλησης απαιτήσεων της τάξης των 550 εκατομμυρίων στη μητρική, οι οποίες έχουν τις ίδιες εξασφαλίσεις. Σημειώνεται πως η πανδημία έχει επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργική κερδοφορία τόσο της ακτοπλοϊκής Attica Group όσο και τον κλάδο εστίασης της Vivartia κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στους ισολογισμούς της φετινής χρήσης.

Οσον αφορά την άλλη θυγατρική της MIG, τη Singular Logic, υπενθυμίζεται πως αν και η SkyBox έχει αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής μέσα από διαδικασία που «έτρεξε» η MIG για την πώλησή της πριν από το καλοκαίρι, ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη συναλλαγή. 

Οι υποψήφιοι επενδυτές

Στην αγορά υπάρχουν πληροφορίες για ένα σημαντικό αριθμό ενδιαφερομένων επενδυτών όσον αφορά τα δάνεια της MIG αλλά και της Vivartia, αλλά γεγονός παραμένει πως η αναδιάρθρωση του δανεισμού της MIG καθυστερεί, σχολιάζουν τραπεζικές πηγές. Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο ενάμισι έτος ενδιαφέρον για την εξαγορά δάνειων της Πειραιώς προς τη MIG έχουν εκδηλώσει μεταξύ άλλων οι Emma Capital, Comer Group και Farallon, ενώ η Emma έχει καταθέσει πρόταση και για το μετοχικό κεφάλαιο της Vivartia. Αλλά από τους τουλάχιστον πέντε υποψηφίους επενδυτές που εμφανίστηκαν ως δυνητικοί αγοραστές των δανείων της Πειραιώς προς τη MIG μόνον ένας υπέβαλε πρόταση στις 23 Μαρτίου, οπότε και εξέπνευσε η σχετική προθεσμία που είχαν θέσει οι σύμβουλοι της Πειραιώς, UBS και Euroxx. Πρόκειται για το Comer Group, αλλά αυτή η προσπάθεια έχει αποδειχθεί de facto άγονη, εξηγούν τραπεζικές πηγές. Αυτή είναι η συγκυρία κατά την οποία συνέρχεται αύριο Παρασκευή η γενική συνέλευση της MIG, κατά την οποία αναμένεται, εκτός απροόπτου, να συζητηθούν και εισηγήσεις της Alvarez & Marsal, που έχει αναλάβει σύμβουλος αναδιάρθρωσης της μητρικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή