ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με λιγνιτικές μονάδες η κάλυψη της ζήτησης για ηλεκτρικό ρεύμα

me-lignitikes-monades-i-kalypsi-tis-zitisis-gia-ilektriko-reyma-561064894

Τον «βρώμικο» και ακριβό λιγνίτη επιστράτευσε ο ΑΔΜΗΕ χθες για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση σε ηλεκτρισμό, καθώς οι καταναλωτές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών καταφεύγουν στην αδιάλειπτη χρήση των κλιματιστικών για να δροσιστούν. Τα φορτία από τα 7,2 χιλιάδες μεγαβάτ στις 10 το πρωί ανέβηκαν κατά 500 μεγαβάτ (ισχύς που αντιστοιχεί σε μία μεγάλη μονάδα βάσης) στις 11 και συνέχισαν να αυξάνονται ακολουθώντας την άνοδο της θερμοκρασίας φτάνοντας στο πικ στις 2 το μεσημέρι στα 8,5 χιλιάδες μεγαβάτ. Μέχρι και τις 5 το απόγευμα η ζήτηση παρέμεινε πάνω από 8 χιλιάδες μεγαβάτ.

Η αυξημένη ζήτηση πίεσε σημαντικά το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, καθώς εκτός λειτουργίας βρίσκονται για προγραμματισμένη συντήρηση η μονάδα φυσικού αερίου της «Ηρων» και η μονάδα φυσικού αερίου Μεγαλόπολη 5 της ΔΕΗ.  Για να ανταποκριθεί το σύστημα στις αυξημένες ανάγκες της ζήτησης και να μην υπάρξουν προβλήματα ηλεκτροδότησης, ο ΑΔΜΗΕ επιστράτευσε τρεις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ για εφεδρεία και συγκεκριμένα τις μονάδες 1 και 3 του Αγ. Δημητρίου και τη Μεγαλόπολη 3. Στο μεταξύ, δύο ακόμη λιγνιτικές μονάδες, τη Μεγαλόπολη 4 και τη Μελίτη είχε ήδη εντάξει στο σύστημα η ΔΕΗ (με όρους αγοράς).

Τη συγκυρία της στενότητας ισχύος αξιοποίησαν τόσο οι ΔΕΗ όσο και οι ιδιώτες παραγωγοί και εισαγωγείς, με αποτέλεσμα η οριακή τιμή συστήματος (χονδρική τιμή ρεύματος) να ανέβει στα 60,3 ευρώ η μεγαβατώρα. Οι μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ κάλυψαν το 19% της ζήτησης και όρισαν τιμή για τρεις ώρες στα 47,9 ευρώ η μεγαβατώρα. Οι μονάδες φυσικού αερίου ιδιωτών όρισαν τιμή επίσης για τρεις ώρες στα 72,1 ευρώ η μεγαβατώρα και οι εισαγωγές που κάλυψαν το 25% της ζήτησης όρισαν τιμή για 15 ώρες στα 55,5 ευρώ η μεγαβατώρα. Η συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη της ζήτησης χθες ήταν 16%, ενώ σε ποσοστό 5% συνέβαλαν και τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ.

Αν και οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος έχουν ανέβει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξαιτίας κυρίως της αύξησης της χρηματιστηριακής τιμής του φυσικού αερίου (ΤΤF), η χονδρεμπορική τιμή στην αγορά της Ελλάδας είναι σταθερά η ακριβότερη και μάλιστα κατά τουλάχιστον 8 ευρώ η μεγαβατώρα. Στη Βουλγαρία μέσω της οποίας μπήκε χθες στην αγορά το 32% των εισαγωγών, η τιμή διαμορφώθηκε στα 52,5 ευρώ η μεγαβατώρα. Στην Κροατία και στην Αυστρία στα 49,82 ευρώ η μεγαβατώρα, όπως και στο Βέλγιο και στη Γερμανία, στην Ιταλία στα 50,21 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ οι χαμηλότερες τιμές παρατηρούνται στην Ισπανία και στην Πορτογαλία στα 44,2 ευρώ η μεγαβατώρα. Μέσω της διασύνδεσης με την Ιταλία πραγματοποιήθηκε χθες το 26% των εισαγωγών ρεύματος, μέσω της FYROM το 24%, της Αλβανίας το 11%, ενώ ποσοστό 7% εξυπηρετήθηκε μέσω της διασύνδεσης με την Τουρκία.
Ανεξάρτητα πάντως από την εξέλιξη της ζήτησης, οι τιμές ρεύματος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αναμένεται να ακολουθήσουν ανοδική τάση το επόμενο διάστημα λόγω της διακύμανσης της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία κατέγραψε άνοδο 60% μέσα σε ένα μήνα, ενώ οι προθεσμιακές τιμές των συμβολαίων των επόμενων μηνών κινούνται επίσης ανοδικά, με την αγορά να επανέρχεται στα προ COVID επίπεδα.

Το πώς αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει τους καταναλωτές ρεύματος στην Ελλάδα, θα φανεί το επόμενο διάστημα και θα εξαρτηθεί από την εμπορική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι ιδιώτες πάροχοι για να χτίσουν το χαρτοφυλάκιό τους. Το βέβαιο πάντως είναι ότι θα πιεστούν οι εταιρείες – πάροχοι που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στην εμπορία και επωφελούνταν από τις χαμηλές τιμές στη χονδρική αγορά, αφήνοντας έδαφος στις καθετοποιημένες εταιρείες.