Η ύφεση 15,2% δεν «τρομάζει» Χ.Α. και ομόλογα

Η ύφεση 15,2% δεν «τρομάζει» Χ.Α. και ομόλογα

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνα σταθεροποίησης έχουμε σήμερα για τις ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα, αφού η αγορά είχε προεξοφλήσει ύφεση έως και 16% για το δεύτερο τρίμηνο. Έτσι στον απόηχο της δημοσίευσης των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ που έδειξε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 15,2% τόσο ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών όσο και η απόδοση του 10ετους ομολόγου στην ΗΔΑΤ παραμένουν εν πολλοίς αμετάβλητα.  

Τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου ενισχύουν το σενάριο για ύφεση της τάξης του 8% στο σύνολο του έτους, η οποία θα «γυρίσει» την ελληνική οικονομία κοντά σε επίπεδα του 2017. Ωστόσο η αγορά γνωρίζει πολύ καλά ότι για άλλες χώρες του ευρώ, και ειδικά του Νότου, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα, ενώ το μεγάλο στοίχημα είναι η επόμενη ημέρα, δηλαδή οι ρυθμοί ανάκαμψης του επόμενου έτους.

Οι επενδυτές ποντάρουν προς το παρόν στη στήριξη, που λαμβάνουν τα ελληνικά ομόλογα από την ένταξή τους στο PEPP της ΕΚΤ, αλλά και την προοπτική αξιοποίησης των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι κάτι που επεσήμαναν πρόσφατα ο οίκος αξιολόγησης Fitch και αναλυτές επενδυτικών οίκων.  

Υπό τις συνθήκες αυτές ο Γ.Δ. στο Χ.Α. αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε οριακά κέρδη και απώλειες, κοντά στις 644 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός καταγράφει ελαφρά πτώση, της τάξης του 0,4%. Η απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,12%, σταθερή σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Κινείται δε περίπου 50 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή