ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην πρώτη θέση των ξένων επισκεπτών φέτος οι Γάλλοι

Στην πρώτη θέση των ξένων επισκεπτών φέτος οι Γάλλοι

Οι Γάλλοι και οι Πολωνοί είναι οι δύο μεγάλες εκπλήξεις του φετινού καλοκαιριού, σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία για τις εθνικότητες των αφίξεων ξένων ταξιδιωτών στην Ελλάδα. Κάτι που ενδεχομένως υποψιάζονταν ήδη όσοι είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε νησιωτικούς προορισμούς αλλά και στην ηπειρωτική χώρα φέτος, από την έντονη παρουσία Γάλλων, η οποία ήταν εμφανέστερη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Οι Γάλλοι λοιπόν, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προκαταρκτικά στοιχεία, είναι μακράν οι περισσότεροι επιβάτες που έφθασαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και ακολουθούν οι Γερμανοί και οι Βρετανοί. Οι Βρετανοί ήταν λίγο περισσότεροι τον Αύγουστο από ό,τι τον Ιούλιο, κάτι φυσιολογικό, αφού η αγορά τους άνοιξε αργότερα από τους άλλους. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει πως ο συνολικός αριθμός των ταξιδιωτών από τη Γαλλία προσεγγίζει αυτόν του περυσινού Ιουλίου και Αυγούστου, καθώς είναι κατά πολύ μικρότερος λόγω COVID-19.

Την ίδια ώρα, στα περιφερειακά αεροδρόμια οι Γάλλοι επίσης εμφανίζονται σε υψηλότερη θέση από πέρυσι, αλλά βρίσκονται στην έκτη θέση στη σχετική κατάταξη, ενώ στην πρώτη θέση είναι οι Γερμανοί, τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο. Στους περιφερειακούς αυτούς προορισμούς η έκπληξη προέρχεται από την Πολωνία, η οποία έφερε τους δεύτερους περισσότερους επιβάτες μετά τη Γερμανία τον Ιούλιο, ενώ συναγωνίζεται τη Βρετανία που ανέβηκε στη δεύτερη θέση τον Αύγουστο. Ολλανδοί και Ιταλοί κλείνουν την εξάδα των βασικών αγορών στην ελληνική περιφέρεια.

Εντούτοις, τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου παρατηρείται μια μείωση στις προγραμματισμένες θέσεις των αεροπορικών εταιρειών για ταξίδια από την Πολωνία στην Ελλάδα εν γένει αλλά και μια αύξηση των θέσεων που μένουν διαθέσιμες με πτήσεις τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αξίζει να υπογραμμισθεί πως η Ελλάδα παρέμεινε και αυτή την εβδομάδα στη λίστα των ασφαλών προορισμών, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ενημέρωση που κάνει η βρετανική κυβέρνηση.

Κίνηση

Στο μεταξύ, χθες Πέμπτη ανακοινώθηκαν και τα τελικά στοιχεία για την επιβατική κίνηση του Αυγούστου στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Η κίνηση τον Αύγουστο αυτονόητα παρέμεινε σημαντικά πιεσμένη από την πανδημία και τις επιπτώσεις της στα αεροπορικά ταξίδια. Ως αποτέλεσμα, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ήταν μειωμένη κατά 60,4% σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019, με 1,2 εκατ. επιβάτες περίπου.

Οι επιβάτες τόσο των πτήσεων εσωτερικού όσο και των διεθνών πτήσεων κατέγραψαν μείωση της τάξεως του 47% και 66,2%, αντιστοίχως. Υποχώρηση κατά 70% κατέγραψε η επιβατική κίνηση και τον Ιούλιο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, από όπου διακινήθηκαν συνολικά 894.000 επιβάτες έναντι 3 εκατ. ατόμων περίπου τον ίδιο μήνα πέρυσι. Η μείωση των επιβατών εξωτερικού είναι υψηλότερη, καθώς διαμορφώνεται στο -76,1%.

Οκτάμηνο

Συνολικά κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου, η κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε στο επίπεδο των 6 εκατ. επιβατών, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 65,3% σε σχέση με το 2019 λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας κατά την περίοδο Μαρτίου – Αυγούστου. Η διεθνής κίνηση μειώθηκε κατά 68,4%, ενώ ο αριθμός επιβατών εσωτερικού παρουσίασε πτώση της τάξεως του 58,3%.

Υπενθυμίζεται πως και τον Ιούλιο η επιβατική κίνηση στα 14 μεγαλύτερα περιφερειακά αεροδρόμια κατέγραψε σημαντική πτώση. Ο συνολικός αριθμός επιβατών στους 14 αερολιμένες υποχώρησε τον Ιούλιο σε 1,3 εκατ., από 5,3 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του 2019, μεταβολή που αντιστοιχεί σε -75,1%.

Μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στις αφίξεις εξωτερικού (-78,5%) σε σχέση με αυτές από το εσωτερικό (-56,5%).