HΠΑ: Η οικονομία βυθίζεται, τα έσοδα των κολοσσών της Wall Street απογειώνονται

HΠΑ: Η οικονομία βυθίζεται, τα έσοδα των κολοσσών της Wall Street απογειώνονται

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αμερικανική οικονομία βίωσε τη βαθύτερη ύφεση στην μεταπολεμική ιστορία το πρώτο εξάμηνο του έτους. Στο ίδιο διάστημα, όμως, οι τράπεζες της Wall Street όχι μόνο δεν δέχθηκαν πλήγμα, αλλά είδαν τα έσοδά τους να «φουσκώνουν». 

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας δεδομένων Coalition, που δημοσιεύει η ηλεκτρονική έκδοση της Wall Street Journal, τα έσοδα των 12 κορυφαίων επενδυτικών τραπεζών της Wall Street αυξήθηκαν 32% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, κινούμενα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών. Πρόκειται, όπως σχολιάζει η WSJ, για μία εξέλιξη «που φέρει το αποτύπωμα από το βαρύ χέρι της Federal Reserve, αλλά και αποκαλύπτει το διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στις χρηματοοικονομικές αγόρες και την πραγματική οικονομία». 

Οι τράπεζες εκμεταλλεύθηκαν την αυξηένη δίψα των πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων για ρευστό και τον πανικό των επενδυτών, που έσπευδαν να πουλήσουν και μετά να ξαναμπουν στην αγορά. Το αποτέλεσμα ήταν μία έκρηξη δανεισμού και εκδόσεων ομολόγων και μετοχών.

Το χάσμα ανάμεσα στην πραγματική οικονομία και τις χρηματοοικονομικές αγορές δεν αποκλείεται να διευρυνθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, σημειώνει η WSJ, με μερίδα ειδικών να κάνει ήδη λόγο για μία «φούσκα» που γεννά η πολιτική της Fed.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή