Νέες πιέσεις εκδηλώθηκαν στην αγορά

Νέες πιέσεις εκδηλώθηκαν στην αγορά

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σημαντικές απώλειες και κάτω από τις 640 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κινήθηκε στα αρνητικά σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, βάζοντας έτσι φρένο στην ανοδική τάση που είχε ακολουθήσει τις τρεις προηγούμενες ημέρες. Οι εξελίξεις τόσο στην οικονομία όσο και στο γεωπολιτικό μέτωπο συνεχίζουν να κρατούν τους επενδυτές μακριά από την αγορά, γεγονός που αποτυπώθηκε για άλλη μια φορά στον τζίρο, ο οποίος «αρνείται» να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από τα 30-40 εκατ. ευρώ ημερησίως. Σταθεροποιητικές τάσεις κυριάρχησαν ωστόσο στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να κινείται στο 1,13%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,05% στις 639,29 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως τις 638,57 μονάδες (-1,16%), και ο τζίρος ανήλθε στα 40,45 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες της τάξεως του 1,10% στις 1.531,48 μονάδες, ενώ κατά 0,41% χαμηλότερα και στις 835,79 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,81% στις 330,06 μονάδες, με τις Alpha Bank και Εθνική να κλείνουν αμετάβλητες, ενώ απώλειες 1,48% και 2,26% σημείωσαν Eurobank και Πειραιώς, αντιστοίχως.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,76%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,91%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 0,9%. Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 30,3% και ο τραπεζικός δείκτης κατά 62,4%. Η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα συνεχίζει να παραμένει προβληματική, σημειώνει η Fast Finance. Οσο παραμένει χαμηλότερα των 660 μονάδων ο Γενικός Δείκτης και των 1.570 μονάδων η υψηλή κεφαλαιοποίηση, οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής. To ίδιο ισχύει και για τον τραπεζικό κλάδο, όσο παραμένει κάτω από τις 360 μονάδες.

Αν και οι τράπεζες προσπαθούν να βελτιώσουν την εικόνα τους με τα διάφορα προγράμματα τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων, η ύφεση 15,2% του β΄ τριμήνου προμηνύει νέα προβλήματα για τον κλάδο. «Τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία, που θα έχουν και συνέχεια, αλλά και σοβαρές επιπτώσεις που θα γίνονται αντιληπτές όσο βαδίζουμε προς τον χειμώνα, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών, μας αναγκάζουν να παραμένουμε επιφυλακτικοί και σε εγρήγορση μέχρι να διασπαστούν έγκυρα σημαντικές αντιστάσεις τόσο σε δείκτες όσο και σε μετοχές», τονίζει ο οικονομολόγος της χρηματιστηριακής, Λουκάς Παπαϊωάννου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή