Απώλειες για το ευρώ μετά το υψηλό 28 μηνών

Απώλειες για το ευρώ μετά το υψηλό 28 μηνών

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές στις αρχές της εβδομάδας που διανύσαμε, με τους δείκτες Nasdaq και S&P 500 να κλείνουν σε νέα ιστορικά υψηλά. Το επενδυτικό κλίμα επηρεάστηκε θετικά από τις πρόσφατες αποφάσεις της Fed για μια πιο ευέλικτη νομισματική πολιτική, τις προσδοκίες για νέο δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και από τα ελπιδοφόρα μηνύματα για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της COVID-19.

Επιπροσθέτως, η πλειονότητα των στοιχείων που δημοσιεύθηκαν για την οικονομία των ΗΠΑ είχαν θετική επίδραση, με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών ISM μεταποίησης να αυξάνεται τον Αύγουστο σε υψηλό 2 ετών (56,0 μονάδες), αλλά και τις πωλήσεις αυτοκινήτων και τις παραγγελίες διαρκών αγαθών να καταγράφουν τον Ιούλιο σημαντική αύξηση για τρίτο συνεχή μήνα. Παρά ταύτα, το επενδυτικό κλίμα αντιστράφηκε την Πέμπτη, με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο, έπειτα από ένα σερί ανοδικών συνεδριάσεων, και τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου να ηγούνται των απωλειών. Το κλίμα επιβάρυνε και η νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, με την αμερικανική κυβέρνηση να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά Κινέζων διπλωματών, ως αντίποινα σε ανάλογα μέτρα της Κίνας κατά Αμερικανών αξιωματούχων.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι τιμές των μακροπρόθεσμων κυβερνητικών ομολογιακών τίτλων σε ΗΠΑ και Γερμανία κινήθηκαν σταδιακά ανοδικά, με τις αποδόσεις των αντίστοιχων 10 ετών τίτλων να υποχωρούν την Πέμπτη σε χαμηλό 3 εβδομάδων 0,60% και 10 ημερών -0,50%, προτού αυξηθούν μερικώς στην περιοχή του 0,65% και -0,48%, αντίστοιχα, την Παρασκευή. Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ αναρριχήθηκε την Τρίτη σε υψηλό 28 μηνών 1,2011 έναντι του δολαρίου μετά την αλλαγή στη στρατηγική της Fed που σηματοδότησε ότι η προοπτική αύξησης των επιτοκίων παραμένει ένα μακρινό ενδεχόμενο, εντούτοις υποχώρησε στην περιοχή του 1,1840/50 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου εν μέσω διάθεσης αποκόμισης κερδών, αλλά και έπειτα από δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, Philip Lane, ότι η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου έχει σημασία για τη νομισματική πολιτική.

Τα στοιχεία Αυγούστου για τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών PMI υπηρεσιών στην Ευρωζώνη, τα οποία έδειξαν σημαντική επιδείνωση στις 51,9 μονάδες από 54,9 τον Ιούλιο, αλλά και οι λιανικές πωλήσεις που μειώθηκαν απρόσμενα κατά 1,3% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο (έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά 1,0% και έπειτα από αύξηση κατά 5,3% τον προηγούμενο μήνα), είχαν επίσης αρνητική επίδραση στην ισοτιμία, ενισχύοντας τις ενδείξεις για ασθενή εσωτερική ζήτηση στην οικονομία της Ευρωζώνης μετά το νέο κύμα εξάπλωσης του κορωνοϊού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή