«Φρέναρε» η πτώση τον Αύγουστο

«Φρέναρε» η πτώση τον Αύγουστο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Bελτιωμένη σε σύγκριση με τον Ιούλιο ήταν η εικόνα του τουρισμού και των πωλήσεων τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το υπουργείο Οικονομικών, ενισχύοντας τις ελπίδες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ότι στο σύνολο της χρονιάς, η ύφεση δεν θα φτάσει σε διψήφιο ποσοστό.

Συγκεκριμένα, όπως διαμηνύουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, τα έσοδα από τον εξωτερικό τουρισμό, ενώ είχαν περιοριστεί τον Ιούλιο στο 20% των αντίστοιχων εσόδων του Ιουλίου του 2019, ανέβηκαν τον Αύγουστο στο 30%-35% του Αυγούστου του προηγούμενου χρόνου. Ετσι, τα συνολικά έσοδα από τον εξωτερικό τουρισμό έφτασαν έως το τέλος Αυγούστου τα 3 δισ. ευρώ: 680 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, 800 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο και 1,5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Συνολικά, τον προηγούμενο χρόνο τα έσοδα από τον εξωτερικό τουρισμό ήταν 18 δισ. ευρώ. 

Επομένως, μέχρι στιγμής βρισκόμαστε σε ποσοστά 16% της περυσινής χρονιάς, μια επίδοση πολύ χαμηλότερη από τις αρχικές προσδοκίες, παρά την κάποια βελτίωση του Αυγούστου. Θα υπάρξουν, βεβαίως, έσοδα και τους επόμενους μήνες, ανεβάζοντας κάπως το ποσοστό, αλλά η εικόνα δεν αναμένεται να αλλάξει ριζικά. Υπήρξαν χώρες από τις οποίες τα έσοδα ήταν σχεδόν μηδενικά, αναγνωρίζουν πηγές του οικονομικού επιτελείου και αναφέρουν την Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. 

Σημαντικά βελτιωμένη ήταν, εξάλλου, τον Αύγουστο η εικόνα του εσωτερικού τουρισμού.

Επίσης, ο τζίρος των καταστημάτων εστίασης σημείωσε κάποια βελτίωση τον Αύγουστο, όπως δείχνουν τα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Συγκεκριμένα, ενώ τον Ιούνιο ήταν μειωμένος κατά 40% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019 και τον Ιούλιο κατά 30% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019, τον Αύγουστο η μείωση ήταν μικρότερη από 10%, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019, μεταφέρουν οι πηγές του οικονομικού επιτελείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά ότι η ύφεση κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους θα είναι 8%-9%, έναντι του 15,2% του δευτέρου τριμήνου, που ανακοίνωσε προχθές η ΕΛΣΤΑΤ. Επίσης, για το τέταρτο τρίμηνο κάνουν λόγο για μια μείωση των τάξης του 4%-5%. Με αυτές τις προβλέψεις επιτυγχάνεται άνετα ο στόχος για ύφεση της τάξης του 8% συνολικά το 2020. Ωστόσο, ακόμη και ένα ποσοστό της τάξης του 9%-9,5% φαίνεται πως δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα στην κυβέρνηση, ενώ αντίθετα θα την ανησυχούσε αν η ύφεση έφτανε σε διψήφια ποσοστά.

Η αβεβαιότητα που κυριαρχεί στο σκηνικό έκανε χθες τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να επαναλάβει ότι «ο προϋπολογισμός του 2021 είναι ο πιο δύσκολος εδώ και δεκαετίες».  

Μιλώντας στο Θέμα FM ανέφερε ότι στη ΔΕΘ θα «υπάρχουν προβλέψεις για μειώσεις φόρων», όχι όμως με την έννοια των εξαγγελιών. Στη φάση αυτή, που η πανδημία είναι σε εξέλιξη, ο κ. Σταϊκούρας κατέστησε σαφές ότι χρειάζονται ελαφρύνσεις προσωρινού χαρακτήρα και πόροι για να στηριχθούν τα νοικοκυριά. Παράλληλα, πρέπει να βρεθούν πόροι για την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συνολικά, είπε ότι έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής 15 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, ενώ έχουν προβλεφθεί συνολικά 24 δισ. ευρώ. «Εχουμε τα όπλα να αυξήσουμε το ποσόν», αν χρειαστεί, πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή