Κομβικό το γ΄ τρίμηνο για την ετήσια ύφεση

Κομβικό το γ΄ τρίμηνο για την ετήσια ύφεση

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην κρισιμότητα του τρίτου τριμήνου για το μέγεθος της ύφεσης το 2020 επισημαίνουν στα χθεσινά εβδομαδιαία δελτία τους οι τράπεζες Alpha Bank και Eurobank, με αφορμή την ανακοίνωση, προχθές, των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση του δευτέρου τριμήνου, ύψους 15,2%.

«Το διαφαινόμενο, δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες παγκοσμίως τον Αύγουστο, οδήγησε στην επιβεβλημένη εφαρμογή έκτακτων, περιοριστικών μέτρων από την κυβέρνηση, γεγονός που είχε πρόσθετη αρνητική επίπτωση στις τουριστικές εισπράξεις», αναφέρει το δελτίο της Alpha Bank. «Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει ισχυρό αντίκτυπο στο τρίτο τρίμηνο του έτους εξαιτίας του υψηλού βαθμού εξάρτησης της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό, καθιστώντας πιθανή μία συρρίκνωση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο υψηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου».

Εξάλλου, στο δελτίο της Eurobank επισημαίνεται:

«Με την ελληνική οικονομία να παρουσιάζει ετήσιες απώλειες της τάξης του -7,9% σε όρους πραγματικού ΑΕΠ το α΄ εξάμηνο 2020 (-8,3% και -9,0% στην Ε.Ε.-27 και την Ευρωζώνη αντίστοιχα) η συγκράτηση της ετήσιας ύφεσης για το σύνολο του έτους 2020 θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα υπάρξει ανάκαμψη –σε τριμηνιαία βάση– το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και το μέγεθος αυτής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή