Στο 8,4% υποχώρησε η ανεργία στις ΗΠΑ

Στο 8,4% υποχώρησε η ανεργία στις ΗΠΑ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική αγορά εργασίας δίνει ίσως την πλέον ενθαρρυντική είδηση της εβδομάδας, καθώς ανακάμπτει για τέταρτο συναπτό μήνα. Η ανεργία στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μειώθηκε περισσότερο από όσο είχε προβλεφθεί και περιορίζεται πλέον στο 8,4%. Αναπτερώνονται, έτσι, οι ελπίδες πως μπορεί να συνεχιστεί η βελτίωση παρά το δεύτερο κύμα της πανδημίας που ήδη εκδηλώνεται στην υπερδύναμη και παρά το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι συνομιλίες στην Ουάσιγκτον για την περαιτέρω επέκταση των επιδομάτων ανεργίας.

Ο αριθμός των εργαζομένων εκτός αγροτικού τομέα αυξήθηκε κατά 1,37 εκατ. άτομα, μεταξύ των οποίων και 238.000 εποχιακοί νεοπροσληφθέντες υπάλληλοι της αμερικανικής Εταιρείας Απογραφών. Τα στοιχεία έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Γραφείο Εργασίας της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το οποίο η ανεργία μειώθηκε τον Αύγουστο συνολικά κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων συνέκλινα σε μια πρόβλεψη για αύξηση του αριθμού των εργαζομένων κατά 1,35 εκατ. άτομα και περιορισμό του ποσοστού της ανεργίας στο 9,8%. Σημειωτέον ότι μόλις τον Φεβρουάριο, ακριβώς δηλαδή προτού η πανδημία πλήξει την υπερδύναμη, η ανεργίας στις ΗΠΑ δεν υπερέβαινε το 3,5%.

Οι εξελίξεις καταδεικνύουν σταθερή  βελτίωση στην αμερικανική αγορά εργασίας έστω και με ρυθμούς πιο χαμηλούς σε σύγκριση με την αρχική εντυπωσιακή ανάκαμψη. Ο αριθμός των εργαζομένων στα μισθολόγια των αμερικανικών επιχειρήσεων παραμένει, πάντως, κατά 11,5 εκατ. άτομα κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών του κλάδου, το αν και πότε θα βελτιωθεί περαιτέρω η κατάσταση στην αμερικανική αγορά εργασίας θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας και τον αριθμό των νέων κρουσμάτων. Εκτιμάται πως θα επηρεάσει την κατάσταση πάντως και η άρση του αδιεξόδου στις συνομιλίες του Κογκρέσου για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και ειδικότερα των αμερικανικών επιχειρήσεων. 

Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν πως η μείωση της ανεργίας σε μονοψήφιο ποσοστό, μόλις δύο μήνες πριν από τις προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο προεδρικές εκλογές, θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στον Ντόναλντ Τραμπ και να αυξήσει τις πιθανότητές του για μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο. Σχολιάζοντας τη θετική εξέλιξη, ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε στο Τwitter «ταχύτερα και καλύτερα από όσο νομίζαμε πως ήταν δυνατόν».

Σημειωτέον ότι στις δημοσκοπήσεις είναι μονίμως υψηλότερα τα ποσοστά που παίρνει ο Ντόναλντ Τραμπ σε σύγκριση με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, όταν το ερώτημα αφορά οικονομικά ζητήματα. Σε αυτό φαίνεται πως έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για μια δεύτερη θητεία ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή