Την Τετάρτη απολογείται η οικογένεια Κουτσολιούτσου

Την Τετάρτη απολογείται η οικογένεια Κουτσολιούτσου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου θα εμφανιστούν οι Δημήτρης, Τζώρτζης και Καίτη Κουτσολιούτσου ενώπιον της 5ης τακτικής ανακρίτριας προκειμένου να απολογηθούν για σειρά αδικημάτων επί των ημερών τους στη διοίκηση του ομίλου Folli Follie. Χθες, οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κοτσολιούτσος, που εμφανίστηκαν στο γραφείο της ανακρίτριας, ζήτησαν και έλαβαν τη δεύτερη κατά σειρά προθεσμία, για την προσεχή Τετάρτη, καθώς η αρχική ημερομηνία απολογίας τους είχε οριστεί για τον Ιούλιο.

Η διερεύνηση της υπόθεσης παραποίησης των οικονομικών στοιχειών της Folli Follie, που συνιστά το μεγαλύτερο εταιρικό σκάνδαλο των τελευταίων ετών, συνοδεύεται από σημαντική καθυστέρηση. Κι αυτό δεδομένου ότι έχουν παρέλθει περισσότερα από δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη της έρευνας του fund Quintessential Capital Management για τα πεπραγμένα της εταιρείας και περίπου ενάμισης χρόνος από την άσκηση της πρώτης ποινικής δίωξης μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της έρευνας από τον εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση.

Εστω και με καθυστέρηση, η διαδικασία φαίνεται να βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Σύμφωνα με την ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί, οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος καλούνται να απολογηθούν στην ανακρίτρια για απάτη εις βάρος του επενδυτικού κοινού, ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, χειραγώγηση αγοράς, εγκληματική οργάνωση και πλαστογραφία. Η Καίτη Κουτσολιούτσου θα απολογηθεί για τα τρία κακουργήματα της απάτης, του ξεπλύματος και της χειραγώγησης μετοχών, ενώ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 27 ακόμη πρόσωπα. Πρόκειται για πρώην στελέχη της εταιρείας, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ήδη απολογηθεί στην ανακρίτρια και έχουν αφεθεί ελεύθερα με την επιβολή χρηματικών εγγυήσεων και περιοριστικών όρων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανακρίτρια είναι αποφασισμένη να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο. Εχει συντάξει ένα βαρύ κατηγορητήριο για κακουργηματικές πράξεις, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ακόμα και της προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων.

Εκτός από τη δικαστική πτυχή της «υπόθεσης Folli Follie», που αναμένεται να ξεδιπλωθεί από τα μέσα της επόμενης Τετάρτης, οι εξελίξεις αναμένεται να πυκνώσουν το προσεχές διάστημα όσον αφορά την αναδιάρθρωση της δραστηριότητας του ομίλου και την υπαγωγή, προς επικύρωση, στη Δικαιοσύνη της συμφωνίας εξυγίανσης σύμφωνα με τα άρθρα 106 β΄ και δ΄ του πτωχευτικού κώδικα. Γι’ αυτό απαιτείται η εταιρεία να προχωρήσει στην πρόσκληση προς παροχή συγκατάθεσης προς τους κατόχους ομολόγων της, διαδικασία που καταγράφει καθυστέρηση λόγω της τεχνικής πολυπλοκότητας των νομικών κειμένων, όπως αναφέρουν πηγές. Η έγκριση από τους ομολογιούχους του σχεδίου εξυγίανσης του ομίλου αποτελεί το τελευταίο προαπαιτούμενο για την υποβολή από τη Folli Follie προς έγκριση από τη Δικαιοσύνη του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Σύμφωνα με τις μη ελεγμένες από ορκωτούς ελεγκτές οικονομικές καταστάσεις του 2019, η Folli Follie εμφανίζει για τη συγκεκριμένη χρήση ζημίες της τάξεως των 121 εκατ. ευρώ, μέγεθος που είναι μειωμένο κατά περίπου 44% συγκριτικά με το 2018. Συρρίκνωση καταγράφουν και οι λειτουργικές ζημίες, που διαμορφώθηκαν σε περίπου 74 εκατ. ευρώ το 2019 έναντι 156,2 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, με τον κύκλο εργασιών να τοποθετείται σε 203 εκατ. ευρώ, από 297 εκατ. ευρώ το 2018. Οι συσσωρευμένες ζημίες του ομίλου ανήλθαν το 2019 στο αστρονομικό ποσό των 666 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή