Ρευστότητα 9 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις

Ρευστότητα 9 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπερνάει τα 9 δισ. ευρώ η ρευστότητα που θα έχει διοχετευθεί σε επιχειρήσεις έως τα τέλη του χρόνου μέσα από κεφάλαια κίνησης που χορηγούν οι εμπορικές τράπεζες με τη στήριξη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Ηδη, μέσω των δύο βασικών χρηματοδοτικών εργαλείων, του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας, έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις κεφάλαια κίνησης 3,9 δισ. ευρώ και έως το τέλος του χρόνου το ποσό αυτό θα φτάσει στα 9,1 δισ. ευρώ. 

Στον διπλασιασμό της ρευστότητας κυρίαρχο ρόλο έχει η δεύτερη φάση του Ταμείου Εγγυοδοσίας, που ανακοίνωσε στην εκπνοή της εβδομάδας ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, με τη μεταφορά του πρόσθετου ποσού του 1 δισ. ευρώ της κρατικής εγγύησης στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ανοίγοντας τον δρόμο για νέα δάνεια ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Η κατανομή στη νέα φάση θα γίνει υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ συμμετοχή θα έχουν και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ετσι, ενώ στην πρώτη φάση του προγράμματος το ποσό του 1 δισ. ευρώ της κρατικής εγγύησης είχε μοιραστεί (50%-50%) μεταξύ των μεγάλων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η νέα κατανομή θα είναι η εξής: 

• 650 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ποσό που μαζί με την τραπεζική μόχλευση θα δώσει δάνεια 2 δισ. ευρώ.

• 130 εκατ. ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις, ποσό που με την τραπεζική μόχλευση θα δώσει δάνεια 550 εκατ. ευρώ.

• 220 εκατ. ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις, που μαζί με την τραπεζική μόχλευση θα δώσει δάνεια 500 εκατ. ευρώ.

Μέσω της ανακατανομής των κεφαλαίων κατά τη νέα φάση του Ταμείου Εγγυοδοσίας οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις θα χρηματοδοτηθούν με 2,5 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 1,5 δισ. ευρώ της πρώτης φάσης. 

Οπως εξηγεί στην «Κ» η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΑΤ, Αθηνά Χατζηπέτρου, «η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με τη συμβολή του τραπεζικού συστήματος, προσπαθεί να χρηματοδοτήσει μικρές, μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι οποίες συμβάλλουν στη δημιουργία ΑΕΠ. Προστατεύουμε με αυτό τον τρόπο ένα μέρος του χαμένου τζίρου με σκοπό την επιβίωση των επιχειρήσεων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας». 

Στο πλαίσιο αυτό, τα δάνεια που χορηγούνται από τις τράπεζες με τη στήριξη της ΕΑΤ γίνονται με τραπεζικά κριτήρια και προϋποθέτουν οι επιχειρήσεις αυτές να είναι βιώσιμες, στοιχείο που διαφοροποιεί την υποστήριξη που παρέχει η ΕΑΤ από άλλα εργαλεία στήριξης που δίνει το κράτος, όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή του υπουργείου Οικονομικών.

Ρευστότητα 9 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις-1
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου.

Να σημειωθεί ότι το Ταμείο Εγγυοδοσίας ξεκίνησε τον Ιούνιο και σε λιγότερο από τρεις μήνες έχουν εκταμιευθεί και διοχετευθεί στην αγορά πάνω από 2,1 δισ. ευρώ. Τα εγκεκριμένα δάνεια ανέρχονται σε 3,4 δισ. ευρώ και έχουν ουσιαστικά καλύψει τα 3,5 δισ. ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός της πρώτης φάσης. Οπως προκύπτει από τη σχετική κατανομή, από αυτά: 

• 1,1 δισ. ευρώ κατευθύνθηκε προς τις μικρές επιχειρήσεις (απομένουν άλλα 400 εκατ. ευρώ προς εκταμίευση). 

• 1 δισ. ευρώ έχει κατευθυνθεί προς τις μεγάλες επιχειρήσεις (απομένει άλλο 1 δισ. ευρώ προς εκταμίευση). Η υστέρηση που εμφανίζουν οι μεγάλες επιχειρήσεις αποδίδεται στο γεγονός ότι πολλά από τα δάνεια αυτά είναι, π.χ., ομολογιακά και έχουν περισσότερες διαδικασίες ελέγχου.

Μέχρι σήμερα, κατά την πρώτη φάση του Ταμείου Εγγυοδοσίας έχουν κάνει αίτηση για δανειοδότηση πάνω από 5.700 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 400 είναι μεγάλες, ενώ 5.300 είναι μικρότερες επιχειρήσεις. Από την κατανομή των δανείων προκύπτει ότι ο μέσος όρος τους για τις μεγάλες επιχειρήσεις προσεγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ στις 300.000 ευρώ διαμορφώνεται ο μέσος όρος του δανείου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Αντιστοίχως, μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, που ήταν το πρώτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που ενεργοποίησε η ΕΑΤ, έχουν δανειοδοτηθεί 12.900 επιχειρήσεις, υπερκαλύπτοντας τον προϋπολογισμό του προγράμματος, που συνολικά ανήλθε στο 1,8 δισ. ευρώ. Ο μέσος όρος του δανείου που δόθηκε μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ ήταν περί τις 128.000 ευρώ. 

Το υπουργείο Ανάπτυξης και η ΕΑΤ έχουν ενεργοποιήσει ήδη τη δεύτερη φάση του ΤΕΠΙΧ, στο οποίο το ποσοστό συνεπένδυσης, από 40%-60% που ήταν, μετατρέπεται σε 5% για την ΕΑΤ και 95% για τις τράπεζες και μέσω αυτού αναμένεται να δοθούν άλλα 800 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή