Παγκόσμια οικονομία: Επιστροφή στο… 1900;

Παγκόσμια οικονομία: Επιστροφή στο… 1900;

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημερινή άνευ προηγουμένου κρίση απαιτεί παγκόσμια, συντονισμένη «απάντηση» τονίζουν στο σύνολό τους οι ειδικοί. Ωστόσο οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, ΗΠΑ και Κίνα, επιμένουν στη γραμμή της αντιπαράθεσης, των αλληλοκατηγοριών και της απόδοσης/ μετάθεσης ευθυνών, ενώ και η Ε.Ε. δυσκολεύεται ακόμη σε πολλές περιπτώσεις να βρει πραγματικά ενιαία φωνή.

Ο Ρόμπερτ Ζέλικ, πρώην επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, προειδοποιεί ότι εάν οι χώρες δεν αφήσουν κατά μέρος τις διαφορές τους για να αντιμετωπίσουν από κοινού την τρέχουσα κρίση, ο κόσμος θα αρχίσει να θυμίζει πολύ το… 1900. Ο Ζέλικ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της καριέρας του, υπήρξε σύμβουλος έξι Αμερικανών προέδρων, τόνισε στο BBC πως η συνεργασία είναι «ο μόνος δρόμος για την έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την ύφεση». 

Η μεγαλύτερη ανησυχία του, όπως εξήγησε, είναι η κλιμακούμενη ένταση στις σινοαμερικανικές σχέσεις. «Πιστεύω ότι η σχέση αυτή βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και δεν νομίζω ότι ξέρουμε ακόμη πού βρίσκεται ο πάτος» σχολίασε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μία «πολύ επικίνδυνη κατάσταση». 

Ο κόσμος, συνέχισε ο Ζέλικ, «θα μοιάζει ολοένα και περισσότερο με την εποχή του 1900, όταν οι μεγάλες δυνάμεις ήταν σε ανταγωνισμό μεταξύ τους», καθώς αρκετές χώρες φαίνεται να γυρίζουν την πλάτη στην παγκοσμιοποίηση και να ακολουθούν εθνικιστικές πολιτικές.

Οι σημερινές συνθήκες, σημείωσε, είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09. Ο ίδιος ήταν πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας εκείνη την περίοδο και θυμάται πως «μπορεί τα πράγματα να ήταν πολύ σοβαρά τότε, αλλά είχαμε το G20 και τις κεντρικές τράπεζες σε σνεργασία. Οι πρόεδροι Μπους και Ομπάμα συμμετείχαν στις διεθνείς προσπάθειες μαζί με τον τότε πρωθυπουργό της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν». Ακόμη και η Κίνα τότε «είχε ένα πολύ ισχυρό πρόγραμμα τόνωσης και συνεργαζόταν με τις οικονομίες της Δύσης με ποικίλους τρόπους», ανέφερε ο Ζέλικ, τονίζοντας «πως σήμερα σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τέτοιου είδους συνεργασία». 

Ποιος λοιπόν ευθύνεται για τη σημερινή απουσία συνεργασίας; Σε μεγάλο βαθμό ο Ντόναλντ Τραμπ, πιστεύει ο Ζέλικ, σχολιάζοντας πως τον ανησυχούν όχι μόνο οι πολιτικές, αλλά και στοιχεία του χαρακτήρα του. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή