ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Διαψεύδονται τα καταστροφικά σενάρια για την οικονομία

ad-georgiadis-diapseydontai-ta-katastrofika-senaria-gia-tin-oikonomia-561068959

Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας «ελήφθησαν με φειδώ και περίσκεψη, ώστε η οικονομία να μην κλείσει» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα παραμένει μία από τις καλύτερες χώρες στον περιορισμό της διάδοσης του νέου κορωνοϊού, αλλά και έχει διαψεύδει τα σενάρια καστροφής για την οικονομία. 

«Όταν στις αρχές Αυγούστου ξεκίνησε ξαφνικά στην Ελλάδα η αύξηση των κρουσμάτων πήραμε μία σειρά μέτρων. Πολλά από αυτά έχουν και τη δική μου υπογραφή. Τότε άρχισε πάλι η γκρίνια γιατί παίρνουμε αυτά τα μέτρα. Τώρα αποδεικνύεται ότι τα μέτρα αυτά λειτούργησαν. Σταμάτησε η αύξηση των κρουσμάτων και έχει αρχίσει μία ελαφρά μείωση».τιδράσεις των γονιών στη χρήση μάσκας στα σχολεία» ανέφερε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ενώ υπενθύμισε ότι παρά τα μέτρα έχουν μπει πάνω από 4 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες και ενδεχομένως, μέχρι τον Οκτώβριο, να φτάσουν τα 5 ή και τα 6 εκατομμύρια.

«Με ανοιχτά τα σύνορα και με τουρισμό, παραμένουμε μία από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο στον περιορισμό της διάδοσης του Covid-19» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, κάνοντας λόγο για εθνική συλλογική επιτυχία. Όπως είπε παρά τις αρχικές προβλέψεις ότι η χώρα θα είχε τη βαθύτερη ύφεση στην Ευρωζώνη με διψήφιο ποσοστό πτώσης του ΑΕΠ, μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η ύφεση θα είναι μονοψήφια και ίσως κάτω από το 8%. «Η Ελλάδα κατάφερε την περίοδο της πανδημίας, όσον αφορά την υγεία να πετύχει μία από τις καλύτερες θέσεις στον κόσμο και όσον αφορά την οικονομία, να διαψεύσει όλα τα καταστροφικά σενάρια και να διατηρήσει ανοιχτή και ζωντανή την οικονομία της, φυσικά με ένα μεγάλο χτύπημα» σημείωσε. 

Όσον αφορά στα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθπουργός στη Θεσσαλονίκη, είπε πως θα έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά κυρίως να απορροφήσουν τους κραδασμούς της μεγάλης πτώσης του τουρισμού το 2020. «Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για πάρα πολλούς ανθρώπους και το δικό μας καθήκον είναι να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του» είπε, προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει μέσα από ένα συγκροτημένο, συνεκτικό και ενιαίο σχέδιο, που θα ανακοινωθεί στη Θεσσαλονίκη. 

Για τις αντιδράσεις στη χρήση μάσκας στα σχολεία 

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις γονέων για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία, σχολίασε: «Δεν είναι δικαίωμα του γονιού να καθορίσει τους όρους του σχολείου, είναι  δικαίωμα της πολιτείας. Δεν μπορεί ένα παιδάκι να μπει χωρίς μάσκα στην τάξη γιατί μπορεί οι γονείς του να είναι ασυμπτωματικοί, να το έχουν κολλήσει και να κολλήσει και τα άλλα παιδάκια. Άρα, δεν υπάρχει αυτή η επιλογή».

«Δημοκρατία έχουμε, αλλά η Δημοκρατία έχει νόμους και κανόνες. Τους όρους με τους οποίους θα γίνει το μάθημα στα σχολεία φέτος και κάθε χρόνο, τους καθορίζει η επίσημη ελληνική πολιτεία και όχι ο καθένας μόνος του» υπογράμμισε.