Το «ιπτάμενο» ευρώ, το μπαζούκας του PEPP και ακόμη τρία ερωτήματα για την ΕΚΤ

Το «ιπτάμενο» ευρώ, το μπαζούκας του PEPP και ακόμη τρία ερωτήματα για την ΕΚΤ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον γυάλινο πύργο της Φραγκφούρτης δεν αναμένονται αποφάσεις για νέα μέτρα την ερχόμενη Πέμπτη. Ωστόσο η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι κάθε άλλο παρά βαρετή. Η Κριστίν Λαγκάρντ και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι θα κληθούν να εξετάσουν ποια όπλα έχουν απέναντι στο ευρώ, που απογειώνεται, τον πληθωρισμό, που βυθίζεται σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από το 2016 και την αυξανόμενη αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας και τον αντίκτυπό της στην οικονομία. 

Οι πιέσεις στην κεντρική τράπεζα να στείλει ακόμη ένα μήνυμα αποφασιστικής δράσης έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα. Η αγορά, όπως επισημαίνει το Reuters, περιμένει απαντήσεις σε πέντε ερωτήματα: 

1. Θα επικρατήσουν τα «περιστέρια» ή τα «γεράκια» στη συνεδρίαση;

Ο αρνητικός πληθωρισμός τον Αύγουστο (-0,2% από 0,4% τον Ιούλιο) έχει ενισχύσει τις φωνές, που ζητούν περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, δίνοντας ώθηση στα «περιστέρια» της ΕΚΤ. Υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι η βαθύτερη ύφεση στην μεταπολιτική ιστορία θα επιμείνει ως μεγάλο βαρίδι στις τιμές καταναλωτή για πολύ ακόμη. Ωστόσο δεν λείπουν και τα «γεράκια», όπως η Ίζαμπελ Σνάμπελ, η οποία επιμένει ότι δεν «υπάρχει βιασύνη» για νέα μέτρα στήριξης. Οι επενδυτές περιμένουν πάντως ένα σήμα ότι το πρόγραμμα PEPP θα ενισχυθεί περαιτέρω έως τα τέλη του έτους.

2. Τι θα γίνει με την κούρσα του ευρώ;

Η αγορά περιμένει εναγωνίως τα σχόλια της Κριστίν Λαγκάρντ για το ευρώ, που κινείται σε υψηλά δύο ετών έναντι του δολαρίου και έξι ετών έναντι μίας δέσμης των βασικών νομισμάτων της αγοράς, έχοντας ανατιμηθεί περίπου 4% από τη συνεδρίαση του Ιουλίου. Η «απογείωση» του ενιαίου νομίσματος απειλεί την ανάκαμψη των εξαγωγών και εν γένει την προσπάθεια επιστροφής της οικονομίας σε ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης, μετά την «βαθύτατη» βουτιά του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο. Αναλυτές της Morgan Stanley δεν θεωρούν πιθανή μία ευθεία δήλωση για παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά, ωστόσο πιστεύουν ότι είναι αναγκαίο ένα σχόλιο, που θα βάλει φρένο στο ράλι. Μένει να φανεί εάν η ρητορική παρέμβαση θα είναι όσο ισχυρή ήταν και το 2014. 

3. Πόσο θα ενισχυθεί το «μπαζούκας» του PEPP;

Η δύναμη πυρός του έκακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, PEPP, είναι σήμερα στα 1,35 τρισ. ευρώ. Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου έδειξαν ότι υπάρχουν αξιωματούχοι που δεν θέλουν την περαιτέρω ενίσχυσή του. Μερίδα οικονομολόγων εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα το επεκτείνει κατά 500 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους, σε μία προσπάθεια να τονώσει τον πληθωρισμό. 

4. Τι ακριβώς περιμένει η ΕΚΤ για την πορεία της οικονομίας;

Ένα σημαντικό ερώτημα είναι κατά πόσον η ΕΚΤ θα αναθεωρήσει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη και σε ποιο βαθμό. Οι εκτιμήσεις του Ιουνίου ήθελαν τον πληθωρισμό στο 0,1% το τρίτο και στο απόλυτο μηδέν το τέταρτο. Όσο για την ανάπτυξη, μετά τους δυναμικούς ρυθμούς της περιόδου Μαΐου- Ιουλίου, φαίνεται να έχει χάσει πάλι την ορμή της. Μάλιστα ο τομέας υπηρεσιών παγιδεύθηκε σχεδόν σε στασιμότητα τον Αύγουστο.

5. Πόσο θα επηρεάσει η αλλαγή στρατηγικής της FED τις αποφάσεις της ΕΚΤ; 

Τον περασμένο μήνα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η Federal Reserve αποφάσισε μία σημαντική στροφή στην πολιτική της και συγκεκριμένα στον στόχο για τον πληθωρισμό. Πλέον στοχεύει στο 2% κατά μέσο όρο, επιτρέποντας στις τιμές να αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς κάποιες περιόδους, προκειμένου να αντισταθμίζουν αδύναμες επιδόσεις σε περιόδους ύφεσης. Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει και την EKT, που ετοιμάζεται επίσης να αναθεωρήσει την στρατηγική της. Η Λαγκάρντ έχει αφήσει να εννοηθεί στο παρελθόν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να συντονίσει τη γραμμή της στο θέμα του πληθωρισμού με εκείνη της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή