Ευκλείδης Τσακαλώτος: Αν η κυβέρνηση δεν προβληματίζεται με ύφεση 15,2%, τι θα την προβληματίσει;

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Αν η κυβέρνηση δεν προβληματίζεται με ύφεση 15,2%, τι θα την προβληματίσει;

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κριτική του κατά της κυβέρνησης σχετικά με τη μείωση του ΑΕΠ επανήλθε ο τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλ. Τσακαλώτος, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδη.

«Ο κ. Γεωργιάδης ισχυρίζεται ότι το 15.2% ύφεση δεν είναι και τόσο κακό, γιατί και άλλες χώρες έχουν μεγάλη ύφεση. Αν δεν προβληματίζει τον υπουργό Ανάπτυξης το 15,2% ύφεση, πραγματικά δεν ξέρω τι θα τον προβλημάτιζε» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος για να προσθέσει: «Κανείς δεν αρνείται ότι η πανδημία είναι ένας εξωγενής παράγοντας για την χώρα και εξαιρετικά δυσμενής για την οικονομία. Όμως το ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να επιλέξει ποια όπλα θα χρησιμοποιήσει και πότε, ποιους θα στηρίξει, ποιες προτεραιότητες θα θέσει. Και το να τα συζητήσει αυτά, αποφεύγοντας χαρακτηρισμούς, πέρα από υποχρέωση της είναι και  ζήτημα δημοκρατίας».

Όπως επισήμανε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ «η μείωση του ΑΕΠ κατά 15.2% είναι πρόβλημα σε κάθε περίπτωση ανεξαρτήτως του τι κάνουν οι άλλες χώρες. Αν παρόλα αυτά η Ν.Δ. επιμένει στις συγκρίσεις θα ήθελα να της θυμίσω ότι παρέλαβε την χώρα με ανάπτυξη διπλάσια από τον Μ.Ο. της Ευρωζώνης, είχε ρίξει τον ρυθμό ανάπτυξης κάτω από τον Μ.Ο. της Ευρωζώνης πριν τον κορωνοϊό (4ο τρίμηνο του 2019) και τώρα η  ύφεση στην Ελλάδα είναι η 5η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χώρα μας θα έχει σημαντικά προβλήματα και τα επόμενα τρίμηνα. «Όπως έχουμε πολλάκις τονίσει, το ζήτημα είναι να μην γίνει η ύφεση παρατεταμένη. Η πιθανότητα για το λεγόμενο V έχει πλέον εξαφανιστεί» ανέφερε.

Υποστήριξε ακόμη πως «η χώρα είχε την δυνατότητα χάρη στο μαξιλάρι να μειώσει σημαντικά το βάθος της ύφεσης» και θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είχε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που αν είχαν ληφθεί η ύφεση θα ήταν σημαντικά μικρότερη».

«Η κυβέρνηση επέλεξε να μην το κάνει. Τώρα απαιτούνται πολύ μεγαλύτερες παρεμβάσεις» πρόσθεσε.

Διερωτήθηκε τέλος αν «θα καταλάβουν ποτέ στην Ν.Δ. ότι η δουλειά τους δεν είναι να κάνουν αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, αλλά να λάβουν μέτρα για την ανάσχεση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή