Απειλεί με βέτο για το Ταμείο Ανάκαμψης η Ουγγαρία

Απειλεί με βέτο για το Ταμείο Ανάκαμψης η Ουγγαρία

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Να θέσει βέτο στην ευρωπαϊκή συμφωνία για τον νέο επταετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. και το Ταμείο Ανάκαμψης απειλεί το ουγγρικό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το Politico Europe, εκπρόσωποι της γερμανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενημέρωσαν τους αρμόδιους ευρωβουλευτές ότι η Ουγγαρία δεν θα κυρώσει τη συμφωνία έως ότου εξετάσει τον νέο κανονισμό που καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κράτος δικαίου και τη διασύνδεσή του με την κοινοτική χρηματοδότηση. Η Γερμανία εκπροσωπεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την τελική μορφή του Ταμείου Ανάκαμψης και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (όπως λέγεται ο προϋπολογισμός στην κοινοτική ορολογία).

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην τετραήμερη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου σε επίπεδο Συμβουλίου πρέπει να γίνει αποδεκτή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει τις δικές του αντιρρήσεις απέναντι σε πτυχές της. Στη συνέχεια, τα κράτη-μέλη πρέπει να εγκρίνουν τη νέα Απόφαση Ιδίων Πόρων (Own Resources Decision) που θα παρέχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις εγγυήσεις που θα της επιτρέψουν να δανειστεί 750 δισ. ευρώ με ευνοϊκούς όρους στις αγορές.

Μία από τις βασικές ενστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες των «27» τα ξημερώματα της 21ης Ιουλίου αφορούσε τη θολή διασύνδεση μεταξύ της συμμόρφωσης των κρατών-μελών με τις αρχές του κράτους δικαίου και της πρόσβασής τους σε κοινοτικά κονδύλια. Ωστόσο στον βαθμό που το Κοινοβούλιο πετύχει να επιβληθούν πιο αυστηρές προϋποθέσεις για την αποδέσμευση των πόρων προς χώρες με εμφανείς ελλείψεις στο πεδίο αυτό, η Βουδαπέστη απειλεί να μπλοκάρει τη διαδικασία.

Αμεση ανάγκη

Εν τω μεταξύ, σε ακρόασή του χθες (εξ αποστάσεως) ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς απέφυγε οποιαδήποτε δέσμευση για επιστροφή στη δημοσιονομική κανονικότητα του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. «Δεν πρέπει να κοιτάζουμε το απώτερο μέλλον, πρέπει να εστιάσουμε σε αυτό που έχουμε ανάγκη τώρα – να τονώσουμε την ανάπτυξη, όχι να την υπονομεύσουμε», τόνισε.

Ο κ. Σολτς ανέδειξε τη σημασία να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες ώστε τόσο το ΠΔΠ όσο και το Ταμείο Ανάκαμψης να είναι έτοιμα να ενεργοποιηθούν την 1η.1.2021. «Πρέπει να χρήματα αυτά να δαπανηθούν τώρα, ενώ είμαστε μέσα στην κρίση», είπε, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να «διευθετηθούν όλες οι εκκρεμότητες που έχουν απομείνει ώς το τέλος του χρόνου». Σχετικά με τους νέους ίδιους πόρους, που θα συμφωνηθούν στα επόμενα χρόνια, ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός –και υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία το 2021– είπε ότι ελπίζει να υπάρξει συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο το φθινόπωρο για τη φορολόγηση των ψηφιακών υπηρεσιών.

Τάχθηκε δε εκ νέου υπέρ της φορολόγησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, χαρακτηρίζοντας «παράξενο» το γεγονός ότι «στην Ευρώπη φορολογούμε τα πάντα εκτός από αυτό». Ζήτησε επίσης συντονισμό στην επιβολή ενός κοινού ελάχιστου επιπέδου εταιρικής φορολόγησης. Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το Εργαλείο Φερεγγυότητας, την πρόταση της Κομισιόν για τη κεφαλαιακή ενίσχυση βιώσιμων επιχειρήσεων που βρέθηκαν σε δυσκολία λόγω της πανδημίας, η οποία απαλείφθηκε ως μέρος του τελικού συμβιβασμού στη Σύνοδο του Ιουλίου, απάντησε ότι «οι ιδέες που συνδέονται με αυτό δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν».

Παράλληλα, χθες, στην πρώτη συνάντησή τους μετά τη θερινή ανάπαυλα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και οι επίτροποί της συζήτησαν για τη βαρυσήμαντη ομιλία της για την Κατάσταση της Ενωσης, την οποία θα εκφωνήσει σε δύο εβδομάδες στο Στρασβούργο. Σύμφωνα με πηγές της «Κ», οι επίτροποι κλήθηκαν να υπερβούν τα χαρτοφυλάκιά τους και να μιλήσουν για τη μεγάλη εικόνα και το πώς η πανδημία αναδιατάσσει τις προτεραιότητες της Ενωσης, με γνώμονα κεντρικές έννοιες όπως η ανθεκτικότητα και η αυτονομία. Στο σεμινάριο συμμετείχε ψηφιακά και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, που τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης, αλλά και ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και της ενοποίησης της ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή