ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Παγκόσμια ύφεση 4,4% το 2020

fitch-pagkosmia-yfesi-4-4-to-2020-561069544

Ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 4,4% αναμένει για το 2020 ο οίκος αξιολόγησης Fitch, εν μέσω των δραματικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην πορεία του ΑΕΠ. Η συγκεκριμένη εκτίμηση, πάντως, είναι οριακά βελτιωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη του Ιουνίου, η οποία προέβλεπε παγκόσμια ύφεση, ύψους 4,6%.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Fitch, η προσδοκώμενη ανάκαμψη από τη «βαθιά» ύφεση του β’ τριμήνου -όταν και η παγκόσμια οικονομία εισήλθε σε καθεστώς «lockdown»- έχει καθυστερήσει να ξεκινήσει, κάτι το οποίο αναμένεται να καταστεί πραγματικότητα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Μέχρι τότε, όμως, η κατάσταση προδιαγράφεται δυσοίωνη. «Η ανεργία σοκάρει την Ευρώπη, οι εταιρείες περικόπτουν κεφάλαια και η κοινωνική απόσταση περιορίζει την ιδιωτική κατανάλωση» σχολιάζει, μεταξύ άλλων, ο οίκος αξιολόγησης.

Οι βασικές εκτιμήσεις του Fitch για το 2020

– ΗΠΑ: Ύφεση 4,6% (5,6% πρόβλεψη Ιουνίου)

– Κίνα: Ανάπτυξη 2,7% (1,2% πρόβλεψη Ιουνίου)

– Ευρωζώνη: Ύφεση 9% (8% πρόβλεψη Ιουνίου)

– Ην. Βασίλειο: Ύφεση 11,5% (9% πρόβλεψη Ιουνίου)

– Αναδυόμενες αγορές: Ύφεση 5,7% (4,7% πρόβλεψη Ιουνίου)

– Ινδία: Ύφεση 10% (5% πρόβλεψη Ιουνίου)

Όσον αφορά τους κλάδους της οικονομίας, σύμφωνα με την ανάλυση του Fitch, αυτοί που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα είναι οι μεταφορές και η διασκέδαση, οι οποίοι συνήθως απαρτίζουν το 8% με 10% του ΑΕΠ σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, τέλος, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναμένει σημαντική αύξηση της ανεργίας εντός του β’ εξαμήνου του 2020, ιδίως στην Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο.