Fitch: Παγκόσμια ύφεση 4,4% το 2020

Fitch: Παγκόσμια ύφεση 4,4% το 2020

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 4,4% αναμένει για το 2020 ο οίκος αξιολόγησης Fitch, εν μέσω των δραματικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην πορεία του ΑΕΠ. Η συγκεκριμένη εκτίμηση, πάντως, είναι οριακά βελτιωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη του Ιουνίου, η οποία προέβλεπε παγκόσμια ύφεση, ύψους 4,6%.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Fitch, η προσδοκώμενη ανάκαμψη από τη «βαθιά» ύφεση του β’ τριμήνου -όταν και η παγκόσμια οικονομία εισήλθε σε καθεστώς «lockdown»- έχει καθυστερήσει να ξεκινήσει, κάτι το οποίο αναμένεται να καταστεί πραγματικότητα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Μέχρι τότε, όμως, η κατάσταση προδιαγράφεται δυσοίωνη. «Η ανεργία σοκάρει την Ευρώπη, οι εταιρείες περικόπτουν κεφάλαια και η κοινωνική απόσταση περιορίζει την ιδιωτική κατανάλωση» σχολιάζει, μεταξύ άλλων, ο οίκος αξιολόγησης.

Οι βασικές εκτιμήσεις του Fitch για το 2020

– ΗΠΑ: Ύφεση 4,6% (5,6% πρόβλεψη Ιουνίου)

– Κίνα: Ανάπτυξη 2,7% (1,2% πρόβλεψη Ιουνίου)

– Ευρωζώνη: Ύφεση 9% (8% πρόβλεψη Ιουνίου)

– Ην. Βασίλειο: Ύφεση 11,5% (9% πρόβλεψη Ιουνίου)

– Αναδυόμενες αγορές: Ύφεση 5,7% (4,7% πρόβλεψη Ιουνίου)

– Ινδία: Ύφεση 10% (5% πρόβλεψη Ιουνίου)

Όσον αφορά τους κλάδους της οικονομίας, σύμφωνα με την ανάλυση του Fitch, αυτοί που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα είναι οι μεταφορές και η διασκέδαση, οι οποίοι συνήθως απαρτίζουν το 8% με 10% του ΑΕΠ σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, τέλος, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναμένει σημαντική αύξηση της ανεργίας εντός του β’ εξαμήνου του 2020, ιδίως στην Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή