Πότε θα καταβάλει το κράτος τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων για τις αναστολές

Πότε θα καταβάλει το κράτος τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων για τις αναστολές

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου και έως το τέλος του μήνα αναμένεται να καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό στους εργοδότες το μέρος του δώρου Πάσχα που αντιστοιχεί στην κρατική συμμετοχή λόγω των αναστολών συμβάσεων εργασίας. Νωρίτερα από το προβλεπόμενο, δηλαδή περί τις 15 Δεκεμβρίου, εξετάζεται να καταβληθεί και η κρατική συμμετοχή που αντιστοιχεί στο δώρο Χριστουγέννων, η οποία βέβαια θα είναι σημαντικά μειωμένη, καθώς ο υπολογισμός θα γίνει με βάση όχι τον ονομαστικό μισθό του κάθε εργαζομένου, αλλά την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ. Η διαδικασία καταβολής του δώρου Χριστουγέννων προβλέπεται σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή.

Το κόστος του μέτρου εκτιμάται σε περίπου 611,45 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 480 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους μισθωτούς και τα υπόλοιπα στα ασφαλιστικά ταμεία. Συγκεκριμένα, 420 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε εργαζομένους σε επιχειρήσεις που η δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής καθώς και σε επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά. Οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές ανέρχονται σε 105 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 61,75 εκατ. ευρώ θα λάβουν εργαζόμενοι σε κύρια και μη κύρια ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας καθώς και σε επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων, με τις αντίστοιχες εισφορές προς τον ΕΦΚΑ να εκτιμώνται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε περίπου 24,7 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα προβλέπει και τη δεύτερη κατά σειρά αναβολή στην έναρξη της διαδικασίας αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού. Η πρώτη ψηφίστηκε την περασμένη άνοιξη, με αποτέλεσμα η 4μηνη διαδικασία που είχε ξεκινήσει στο τέλος Φεβρουαρίου να μεταφερθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. Με τη νέα διάταξη, η έναρξη της διαδικασίας αναπροσαρμογής του μισθού των 650 ευρώ παραπέμπεται για το τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου, ώστε η τελική απόφαση του υπουργού Εργασίας να ληφθεί εντός του δεύτερου 15νθημέρου του Μαρτίου 2021.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης η πολυσυζητημένη διάταξη για την αναπλήρωση του χρόνου της προληπτικής καραντίνας. Ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά το σύνολο των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών. Ο εργαζόμενος υποχρεούται μετά τη λήξη της καραντίνας και την επιστροφή στη δουλειά να αναπληρώσει με μη αμειβόμενη υπερεργασία μόνο τις μισές εργάσιμες ώρες. Η διάταξη ισχύει αναδρομικά από 1η Σεπτεμβρίου.

Εως το τέλος του έτους επεκτείνεται η διάρκεια ισχύος του μηχανισμού «Συν-Εργασία» για όλες τις επιχειρήσεις. Η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται σε 100% και αφορά τον χρόνο εργασίας που χάνεται, ενώ στον μηχανισμό εντάσσονται και οι εποχικοί με πρόσληψη έως 10/8. Βέβαια, το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει ότι η συμμετοχή είναι –και εκτιμάται ότι θα παραμείνει– χαμηλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι, βάσει της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η χρονική αυτή επέκταση του προγράμματος θα κοστίσει μόλις 52,5 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα περίπου 37,5 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση των εργαζομένων και 15 εκατ. ευρώ για την καταβολή του προβλεπόμενου μέρους των ασφαλιστικών εισφορών.

Στον αντίποδα, μόνο έως τον Οκτώβριο παρατείνεται το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας και η ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ για τους εργαζομένους στους κλάδους επισιτισμού, αεροπορικών, ακτοπλοϊκών και χερσαίων μεταφορών, τουρισμού, εποχικής ή μη λειτουργίας, αθλητισμού, πολιτισμού καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ. Υπενθυμίζεται πως, πρόσφατα, με ΠΝΠ οι αναστολές είχαν επεκταθεί χρονικά ώστε να καλύψουν Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Το κόστος για αυτό το μέτρο εκτιμάται σε 576 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα βέβαια με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, δεν αποκλείεται και αυτό το μέτρο να επεκταθεί έως το τέλος του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή