Ευάλωτοι οι ιδιοκτήτες σε μη εμπορικές περιοχές

Ευάλωτοι οι ιδιοκτήτες σε μη εμπορικές περιοχές

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερο επιτακτική από ποτέ είναι η ανάγκη όσο το δυνατόν περισσότερων ιδιοκτητών ακινήτων εμπορικών καταστημάτων να κάνουν χρήση της επικείμενης ρύθμισης για τις οικειοθελείς μειώσεις ενοικίων μέχρι το τέλος του 2020, σε συνεργασία με τους ενοικιαστές τους. 

Σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, η συνειδητοποίηση της κρισιμότητας της κατάστασης και της ευκολίας με την οποία μπορούν να χαθούν ενοίκια πολλών μηνών θα πρέπει να βρίσκεται στο μυαλό κάθε ιδιοκτήτη, ώστε να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα της προηγούμενης κρίσης. Τότε, είχαν υπάρξει κεντρικοί δρόμοι (π.χ. Πατησίων, Σταδίου κ.ά.) όπου σχεδόν ένα στα δύο καταστήματα είχαν μείνει κενά, ακόμα και για αρκετά χρόνια, έως ότου βρεθούν νέοι ενοικιαστές.

Η κατάσταση ήταν ακόμα χειρότερη σε λιγότερο εμπορικές περιοχές. Οσοι ιδιοκτήτες δεν συναίνεσαν τότε σε μειώσεις ενοικίων, είδαν τους ενοικιαστές τους είτε να αποχωρούν από το ακίνητο, είτε να βάζουν «λουκέτο», αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να καταλήξουν χωρίς έσοδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, χάνοντας τελικά πολλαπλάσια έσοδα, σε σχέση με το να είχαν συναινέσει σε κάποια έκπτωση στην αρχή.

Οπως λοιπόν αντιλαμβάνεται κανείς, η επανάληψη τέτοιων πρακτικών θα αποβεί περισσότερο επιζήμια για τους ιδιοκτήτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι προφανές ότι αρκετοί ιδιοκτήτες αντιδρούν στη χρονική επιμήκυνση στις μειώσεις των ενοικίων, είτε των υποχρεωτικών που προηγήθηκαν. Από την άλλη, πολλοί θα προβούν σε εθελοντικές μειώσεις, πιέζοντας και τους υπόλοιπους σε κάτι ανάλογο. Ωστόσο, όπως φαίνεται και από την πρόσφατη εμπειρία, η προσωρινή μείωση των ενοικίων διασφαλίζει και τον ιδιοκτήτη απέναντι σε μια πιθανή αποχώρηση του ενοικιαστή.

Τον μεγαλύτερο «κίνδυνο» διατρέχουν ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα σε λιγότερο εμπορικές «πιάτσες» και εν γένει δευτερεύουσες αγορές, όπως π.χ. η Νέα Σμύρνη, το Μαρούσι, η Νέα Ιωνία, ακόμα και τα χαμηλά τμήματα της Ακαδημίας και της Σταδίου ή το τμήμα της Πατησίων που βρίσκεται μετά το Πολυτεχνείο και προς τον σταθμό των Ανω Πατησίων. Πρόκειται για σημεία, τα οποία «υπέφεραν» τα προηγούμενα χρόνια, ιδίως αναφορικά με τα καταστήματα που βρίσκονταν σε παράπλευρες οδούς των παραπάνω περιοχών, ήταν δηλαδή ακόμα λιγότερο εμπορικά. Στα συγκεκριμένα ακίνητα, μόλις το 2019 άρχισε να διαγράφεται μια πιο θετική εικόνα ανάκαμψης της ζήτησης και επομένως και των εσόδων, με αποτέλεσμα να αρχίσει να μειώνεται και η διαθεσιμότητα ακινήτων, ωθώντας –έστω και ελαφρώς– τα ενοίκια προς τα πάνω.

Αντιθέτως, στις πιο εμπορικές περιοχές, όπως για παράδειγμα στην οδό Ερμού και το Κολωνάκι, η ανάκαμψη ήταν πολύ πιο άμεση, ήδη από τα μέσα του 2016 και μετά, με αποκορύφωμα το 2019, όταν τα ενοίκια έφτασαν σε επίπεδο που άρχισε να προσεγγίζει το απόγειο της αγοράς στο τέλος της δεκαετίας του 2000. Για παράδειγμα, στην οδό Ερμού, το ενοίκιο για ένα κατάστημα πλησίον της πλατείας Συντάγματος άγγιξε τα 285 ευρώ/τ.μ., από 350 ευρώ/τ.μ. το 2008, όταν η αγορά είχε βρεθεί στο ανώτατο σημείο της. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι στα σημεία αυτά είναι δικαιολογημένη ή ορθή μια άρνηση μείωσης ενοικίου, διότι ακόμα και αν είναι σαφώς ευκολότερη η εύρεση ενοικιαστή στο μέλλον, μόλις ανακάμψει η αγορά, αυτό δεν σημαίνει ότι το ύψος του ενοικίου θα είναι το ίδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή