ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Morgan Stanley: Γιατί ποντάρει στην ταχεία ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας

morgan-stanley-giati-pontarei-stin-tacheia-anakampsi-tis-pagkosmias-oikonomias-561070138

Άκρως αισιόδοξοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας εμφανίζονται οι αναλυτές της Morgan Stanley, «ποντάροντας» σε μία ανάκαμψη τύπου V. Την ώρα που άλλοι επενδυτικοί οίκοι και διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν για βραδεία, μετ’ εμποδίων έξοδο από την κρίση του νέου κορωνοϊού, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η επιστροφή του παγκόσμιου ΑΕΠ στα προ πανδημίας επίπεδα θα επιτευχθεί στις αρχές του επόμενου τριμήνου. 

«Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η εξίσωση ιός/ οικονομία έχει μεταβληθεί αποφασισιστικά σε σχέση με τις πρώτες ημέρες της πανδημίας» γράφουν οι αναλυτές της Morgan Stanley σε σημείωμά τους στους επενδυτές, προσθέτοντας ότι η ανάκαμψη έχει ανεβάσει ταχύτητα, καθώς οι χώρες έχουν βελτιωθεί στη διαχείριση της πανδημίας. 

Για τις αναδυόμενες οικονομίες η επιστροφή θα είναι ταχύτερη. Από την άλλη η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να φτάσει στα προ Covid-19 επίπεδα έως το δεύτερο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς, ενώ στο σύνολο του ο ανεπτυγμένος κόσμος θα μπορούσε να βρεθεί στο σημείο αυτό έως το τρίτο τρίμηνο του 2021. 

Η Morgan Stanley επισημαίνει ακόμη ότι τα άνευ προηγουμένου επίπεδα δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης σε συνδυασμό με πιθανά εμπόδια στο εμπόριο σημαίνουν ότι η ανάκαμψη θα συνοδευθεί και από υψηλότερο πληθωρισμό. 

Πηγή: Reuters