Πρόσθετο πακέτο 10 δισ. ευρώ στην αγορά έως το τέλος του έτους

Πρόσθετο πακέτο 10 δισ. ευρώ στην αγορά έως το τέλος του έτους

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλα 10 δισ. ευρώ θα πέσουν στην αγορά από το κράτος έως το τέλος του χρόνου, υπολόγισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, συμπληρώνοντας, μάλιστα, ότι «αν χρειαστεί, είμαστε εδώ, έτοιμοι να προσθέσουμε».

Ηδη το δημοσιονομικό κόστος του κορωνοϊού έχει φτάσει τα 15 δισ. ευρώ, με αρχική εκτίμηση να προσεγγίσει τελικά τα 24 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας, όμως, χθες, μιλώντας στο Real FM, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ξεπεραστεί ο προϋπολογισμός αυτός, αφού άλλωστε η αβεβαιότητα εξακολουθεί να κυριαρχεί. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τουλάχιστον τους πρώτους μήνες του 2021 θα συνεχιστεί το πρόβλημα. Θα είναι άραγε η ανάκαμψη της επόμενης χρονιάς τόσο ισχυρή όσο την περίμενε η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας; «Οσο περισσότερο κρατάει (η κρίση του κορωνοϊού) τόσο δυσκολότερη θα είναι η κάλυψη του εδάφους σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε ο κ. Σταϊκούρας. Πρόσθεσε, πάντως, ότι όλοι συγκλίνουν στο ότι η ανάκαμψη θα είναι ισχυρή, όταν έρθει. Τα 10 δισ. που θα τροφοδοτήσουν την αγορά το προσεχές διάστημα θα προέλθουν από το ΤΕΠΙΧ (500 εκατ. ευρώ-1 δισ. ευρώ, που εκκρεμούν), από το εγγυοδοτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (3-3,5 δισ. ευρώ από τη β΄ φάση), από τη γ΄ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής (υπολογίζεται περίπου 1 δισ. ευρώ), από την επέκταση των αναστολών, του προγράμματος «Συν-Εργασία», των επιδομάτων ανεργίας, από την επιδότηση των ιδιοκτητών που μειώνουν τα μισθώματα, αλλά και τη στήριξη των δανειοληπτών μέσω του προγράμματος «Γέφυρα».

Αλλα μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει, εξάλλου, ο πρωθυπουργός το Σάββατο στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ο κ. Σταϊκούρας περιορίστηκε χθες να αναφέρει επιγραμματικά τα αναδρομικά των συνταξιούχων, που θα δοθούν, όπως είπε, εντός του 2020, ενώ παρέπεμψε στην ομιλία του πρωθυπουργού για το κυοφορούμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, μέτρο των κινήτρων για νέες προσλήψεις, μέσω ενδεχομένως της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και για την παράταση της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, κινηματογράφους. Στόχος, είπε, «είναι η μείωση των φόρων με μόνιμα χαρακτηριστικά. Οσο διαρκεί, όμως, η κρίση, θα είμαστε κοντά στην κοινωνία με προσωρινά μέτρα, όπως η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, κινηματογράφους. Οταν κλείσει αυτή η παρένθεση, θα είμαστε κοντά με μόνιμα μέτρα».

Μάλιστα, ο κ. Σταϊκούρας παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση μείωσε τον ΦΠΑ στην εστίαση εις γνώσιν της ότι δεν θα περάσει η μείωση στον καταναλωτή, για να στηρίξει τον κλάδο.

Για την ύφεση, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι, με τα σημερινά δεδομένα, δεν αλλάζει η πρόβλεψη της κυβέρνησης για ποσοστό 8% στο 2020 συνολικά. Είπε, μάλιστα, ότι η πτώση του τουρισμού κινείται εντός των ορίων των κυβερνητικών προβλέψεων.

Ολο το πρώτο εξάμηνο, τα έσοδα ήταν μόνο 680 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο ήταν 800 εκατ. ευρώ και τον Αύγουστο έφτασαν το 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, όπως είπε. Επίσης, τον Αύγουστο αυξήθηκαν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ υπήρξαν σημάδια ανάκαμψης σε κλάδους όπως η εστίαση, όπως προέκυψε από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Η ύφεση το πρώτο εξάμηνο στην Ελλάδα ήταν 7,9%, σημείωσε, όταν στην Ευρωζώνη ήταν 9,1%, στην Πορτογαλία 9,3%, στην Ιταλία 12,3% και στην Ισπανία 13,1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή