Η επάρκεια σε νερό θα επηρεάζει το αξιόχρεο

Η επάρκεια σε νερό θα επηρεάζει το αξιόχρεο

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας ακόμη μοχλός άσκησης πίεσης προστίθεται στο γενικότερο κλίμα ανησυχίας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που εξωθεί τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπισή της. Αυτή τη φορά προέρχεται από την πλευρά των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης που αρχίζουν πλέον να συσχετίζουν ανοικτά περιβαλλοντικούς παράγοντες με την οικονομία.

Η Fitch προειδοποιεί

Δύο αναλυτές του οίκου Fitch Ratings, οι Μαχμούντ Χαρμπ και Κάθλιν Τσεν, προειδοποιούν πως η ποιότητα και η επάρκεια υδάτινων πόρων αλλά και τα ακραία φυσικά φαινόμενα, όπως οι περίοδοι παρατεταμένης ξηρασίας και οι πλημμύρες, θα αποτελέσουν σύντομα κρίσιμο παράγοντα για την πιστοληπτική ικανότητα των χωρών. Σε σχετική ενημέρωσή τους προς τους επενδυτές, οι δύο αναλυτές της Fitch επισημαίνουν πως πολλές καταστροφές που θα προκαλέσει η κλιματική αλλαγή αναμένεται να γίνουν αντιληπτές μόνον σταδιακά μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Σε ό,τι αφορά, όμως, τους κινδύνους που σχετίζονται  με το νερό, υπογραμμίζουν ότι έχουν ήδη εμφανιστεί και μάλιστα εκδηλώνονται αρκετά τακτικά και σε μεγάλη κλίμακα». Οι δύο αναλυτές καταλήγουν, έτσι, στο συμπέρασμα πως «θα αυξηθεί η σημασία των κινδύνων των σχετικών με το νερό για τη βαθμολογία πιστοληπτικής δυνατότητας των χωρών».

Η προειδοποίηση των δύο αναλυτών δεν εκπλήττει, καθώς το νερό αποτελεί ζωτική πρώτη ύλη για τη μεταποίηση και βέβαια για τη γεωργία. Αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε προβλήματα επάρκειας ή κακής ποιότητας των υδάτινων πόρων αντιμετωπίσει μια χώρα, είναι αναπόφευκτο να πλήξουν την οικονομική της ανάπτυξη. 

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, μέχρι το 2050 και καθώς προελαύνει η κλιματική αλλαγή και παρουσιάζονται προβλήματα σχετικά με το νερό, πολλές χώρες θα δουν τον ρυθμό της οικονομικής τους ανάπτυξης να μειώνεται κατά 6%. Η Fitch προβλέπει, άλλωστε, πως τα δεινά όσων χωρών έχουν ήδη πληγεί θα εντείνονται προϊόντος του χρόνου, ενώ παράλληλα θα επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές. Πράγματι, έχουν ήδη αντιμετωπίσει προβλήματα ξηρασίας και λειψυδρίας ή ανεπάρκειας υδάτινων πόρων χώρες όπως το Κουβέιτ, τα Αραβικά Εμιράτα, το Αμπου Ντάμπι και η Αίγυπτος. Την ίδια στιγμή, τις περισσότερες πλημμύρες με αντίστοιχες καταστροφές αντιμετωπίζουν ήδη το Μπανγκλαντές, η Ρουάντα και το Βιετνάμ. Τις δυσοίωνες προειδοποιήσεις της Fitch επιβεβαιώνει ταυτόχρονα με την κοινοποίησή τους η είδηση ότι η κυβέρνηση του Σουδάν κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά τις καταστρεπτικές πλημμύρες. Από την αρχή του έτους οι πλημμύρες στο Σουδάν έχουν προκαλέσει τον θάνατο 99  ανθρώπων, έχουν επιφέρει κάποιου είδους ζημιά στην περιουσία ή στην υγεία περίπου 500.000 ανθρώπων και έχουν καταστρέψει μερικώς ή και ολοσχερώς περισσότερες από 100.000 κατοικίες.

Πράσινη ανάπτυξη

Οι νέες πιέσεις προς τις κρατικές αρχές έρχονται σε μια στιγμή που η Ε.Ε. δρομολογεί εκτεταμένο πρόγραμμα επενδύσεων με στόχο την πράσινη ανάπτυξη, ενώ οι επενδυτές εντείνουν τις πιέσεις προς τις βιομηχανίες να περιορίσουν τις εκπομπές καυσαερίων, αλλά ακόμη και τις τράπεζες για να μειώσουν τη χρηματοδότηση σε σχέδια ορυκτών καυσίμων. Την ίδια στιγμή, οι  πετρελαϊκές βιομηχανίες έχουν δεχθεί καίριο πλήγμα από τη στροφή στην ηλεκτροκίνηση που σε συνδυασμό με την πανδημία και τη αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας σχεδόν εξαφάνισαν τη ζήτηση για «μαύρο χρυσό».

Ρύποι και πράσινα ομόλογα

Μία από τις πρώτες βιομηχανίες που εξέδωσαν πράσινα ομόλογα, η σουηδική SKF AB, ανακοίνωσε χθες ότι «αναπόφευκτα» θα εκδώσει νέο πράσινο χρέος καθώς φιλοδοξεί να μηδενίσει τις εκπομπές καυσαερίων και την έκθεσή της σε ορυκτά καύσιμα μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. «Τα πράσινα ομόλογα αποτελούν έναν πολύ αξιόπιστο τρόπο για να αντλήσουμε χρηματοδότηση, γι’ αυτό και θα το ξανακάνουμε», τόνισε χθες ο Ρομπ Τζένκινσον, υπεύθυνος για θέματα περιβάλλοντος, υγείας και ασφάλειας στην εν λόγω βιομηχανία. Στα τέλη του περασμένου έτους, η SKF άντλησε 300 εκατομμύρια ευρώ μέσω της έκδοσης πράσινων ομολόγων με απόδοση 0,875%. Ετσι, το δεκαετές πράσινο ομόλογο ήταν φθηνότερο από το υφιστάμενο χρέος της εταιρείας. Οπως τόνισε ο Τζένκινσον, η περυσινή έκδοση πράσινων ομολόγων υπερκαλύφθηκε τέσσερις φορές. Η ίδια εταιρεία ενδέχεται, άλλωστε, να εκδώσει ομόλογα συνδεδεμένα με τους λεγόμενους στόχους βιωσιμότητας της εταιρείας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας που μίλησε στο Bloomberg, αυτό το είδος ομολόγου «βρίσκεται στην εργαλειοθήκη του επιτελείου της εταιρείας, η οποία και αξιολογεί την αγορά». H SKF επικεντρώνεται τώρα στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας καθώς και στην ανεύρεση πράσινης ενέργειας. Η εταιρεία αναφέρει πως από το 2006 έως το 2019 περιόρισε τις εκπομπές καυσαερίων κατά 36%, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 60%. Οπως, πάντως, αναγνωρίζουν τα στελέχη της εταιρείας, η πορεία προς τον μηδενισμό των εκπομπών καυσαερίων δεν είναι εύκολη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή