Οι χρυσές εποχές έχουν παρέλθει για την Exxon Mobil

Οι χρυσές εποχές έχουν παρέλθει για την Exxon Mobil

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κλάδος του πετρελαίου έχει δεχθεί ανεπανόρθωτη ζημιά από την πανδημία του κορωνοϊού –και όχι μόνο- με τις ενεργειακές εταιρείες να καταγράφουν «χασούρα» αρκετών εκατομμυρίων ή και δισεκατομμυρίων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της «νούμερο 1» πετρελαιοπαραγωγικής εταιρείας στις ΗΠΑ, της Exxon Mobil. Σύμφωνα με τους αναλυτές του Reuters και της Wall Street, η σωρευτική ζημιά αναμένεται να φθάσει ακόμη και τα 48 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2021.

Οι χρυσές εποχές του 20ου αιώνα

Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, η Exxon Mobil είχε καταστεί συνώνυμο της επιτυχίας, καθώς είχε καταφέρει να αποκομίζει τεράστια κέρδη, χάρη στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων αργού.

Ωστόσο, οι χρυσές εποχές φαίνεται ότι έχουν παρέλθει. Τα έσοδα πλέον δεν επαρκούν για να χρηματοδοτήσουν τα παγκόσμιας εμβέλειας project, με αποτέλεσμα η παραγωγή να «πελαγοδρομεί» και το ένα project μετά το άλλο να ακυρώνονται.

Μόνο φέτος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η εταιρεία δανείστηκε περίπου 23 δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να αποπληρώσει χρέη προηγούμενων ετών. Τον Ιούλιο, παράλληλα, κατέγραψε για πρώτη φορά στην ιστορία της, δύο διαδοχικά ζημιογόνα τρίμηνα.

Ζημιές 48 δισ. δολαρίων

Οι αναλυτές θεωρούν ότι έως το 2021, η σωρευτική ζημιά θα ανέρχεται στα 48 δισεκατομμύρια δολάρια. Όπως είναι φυσικό, αυτό έχει σημάνει συναγερμό στη διοίκηση, η οποία ήδη αναζητάει τρόπους περικοπής των δαπανών.

Αυτό που προέχει, σε πρώτη φάση, ωστόσο, είναι η συνειδητοποίηση ότι πλέον εισερχόμαστε σ’ έναν κόσμο, ο οποίος θέλει λιγότερο πετρέλαιο, λιγότερο αέριο και λιγότερα πλαστικά. Θα πρέπει, λοιπόν, να αντιληφθεί το νέο status quo και να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες.

Άλλωστε, από την αρχή του 2020, η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έχει συρρικνωθεί κατά 35%, λόγω της καταρρέουσας ζήτησης, η οποία εντάθηκε από τα αλλεπάλληλα «lockdown» του κορωνοϊού. Οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου έσπευσαν αμέσως να περικόψουν την έκθεσή τους, κάτι το οποίο η Exxon ακόμη να πράξει.

Την ίδια ώρα, αρκετές ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες έχουν στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και στον ηλεκτρισμό, αφαιρώντας το πετρέλαιο από τις κύριες δραστηριότητές τους. Ενδεικτικά, η BP σχεδιάζει έως το 2030 να έχει περιορίσει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων κατά 40%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή