Η Μέρκελ βάζει φρένο στην ακύρωση του «Nord Stream 2»

Η Μέρκελ βάζει φρένο στην ακύρωση του «Nord Stream 2»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σενάρια περί ακύρωσης του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», στο πλαίσιο των πιέσεων περί επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία για την υπόθεση δηλητηρίασης του Αλεξέι Ναβάλνι, υποβάθμισε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, η Καγκελάριος δεχόταν εισηγήσεις από το εσωτερικό του κόμματός της, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), ώστε να ακυρώσει το μεγαλόπνοο ενεργειακό project, «τιμωρώντας» μ’ αυτόν τον τρόπο το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ωστόσο, κατά τη διάρκεια σημερινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU, η Μέρκελ εμφανίστηκε ιδιαιτέρως επιφυλακτική μ’ ένα τέτοιο σενάριο.

Συγκεκριμένα, φέρεται να εξήγησε ότι οι χώρες της Ε.Ε. παραμένουν διχασμένες για την αναγκαιότητα διακοπής του αγωγού, καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρη διασύνδεση μεταξύ της υπόθεσης Ναβάλνι και της ακύρωσης του «Nord Stream 2».

Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, υποστήριξαν ότι στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πίτερ Αλτμάιερ, ισχυρίστηκε ενώπιον της Κ.Ο. του CDU ότι αυτή τη στιγμή είναι σημαντικότερο να διατηρήσουμε ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με τη Μόσχα, καθώς η επιβολή κυρώσεων ελλοχεύει τον κίνδυνο επιδείνωσης των διμερών σχέσεων.

«Δεν ξέρω καμία χώρα, όπως είναι η Ρωσία, η οποία να αναγκάστηκε να αλλάξει συμπεριφορά λόγω των κυρώσεων» φέρεται να δήλωσε, χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης κι ένας εκ των σφοδρότερων πολέμιων του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, δηλητηριάστηκε τον Αύγουστο, κατά τη διάρκεια εσωτερικής πτήσης στη Ρωσία. Στις 22 Αυγούστου, ο ίδιος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Βερολίνου, όπου παραμένει νοσηλευόμενος.

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, από την πλευρά τους, ισχυρίστηκαν ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με την νευροτοξική ουσία «νοβιτσόκ», η οποία είχε χρησιμοποιηθεί και στην απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου «διπλού» πράκτορα, Σεργκέι Λαβρόφ, το 2018 στην Αγγλία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε. ζήτησε από τη Μόσχα να διεξαγάγει διαφανή και πλήρη έρευνα, ενώ προειδοποίησε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος της χώρας.

Ένα από τα πιθανά περιοριστικά μέτρα είναι και η ακύρωση του αγωγού «Nord Stream 2», ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2021, μεταφέροντας μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή