Στήριξη εργαζομένων στους κλάδους εστίασης, τουρισμού και πολιτισμού

Στήριξη εργαζομένων στους κλάδους εστίασης, τουρισμού και πολιτισμού

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα μέτρα για τους εργαζομένους εποχικά στον τουρισμό, για τους καλλιτέχνες και τους ξεναγούς προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Επίσης, είπε ότι ο χρόνος απονομής των αναδρομικών στους συνταξιούχους θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας.

«Το επόμενο διάστημα, σεβόμενοι τις αποφάσεις, θα δώσουμε 1,4 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους», είπε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. «Θα δοθεί το συντομότερο δυνατόν, το πότε ακριβώς θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας».

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε αναφορά σε ένα νέο πρόγραμμα για τους εργαζομένους εποχικά στον τουρισμό, καθώς και για μια ειδική πρόβλεψη για καλλιτέχνες και ξεναγούς. Είπε ακόμη ότι εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί η τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Αυτή η τρίτη φάση αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ και θα καλύψει σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, που επλήγησαν από την κάμψη του τουρισμού και τα περιοριστικά μέτρα.

Σε τρεις άξονες θα κινηθεί η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα, σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας: μειώσεις φόρων, παροδικές ή μόνιμες, στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων και ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Πρέπει ταυτόχρονα να ισορροπήσουμε πάνω σε τρεις προτεραιότητες: τις μειώσεις φόρων, παροδικές ή μόνιμες, τη στήριξη της οικονομίας και κοινωνίας, επιχειρήσεων και εργαζομένων εν μέσω της υγειονομικής κρίσης και να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι σε θέση να ενισχύσει και τους τρεις αυτούς πυλώνες μέσα στο 2020 και το πότε θα γίνει η εκταμίευση θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

«Μιλάμε για εμπλουτισμό, επέκταση, επανάληψη και διεύρυνση των μέτρων», είπε, επικαλούμενος την επέκταση του προγράμματος «Συν-Εργασία» και της αναστολής της εργασίας για συγκεκριμένους κλάδους.

Για τη ΔΕΘ ανέφερε ότι θα πρέπει να περιμένουμε ένα «ρεαλιστικό καλάθι», που θα αποτυπώνει την πραγματικότητα και θα έχει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της κοινωνίας για όσο διαρκεί η κρίση.

Σχετικά με τις μειώσεις των φόρων, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν λόγω της κρίσης, όπως η μείωση της προκαταβολής φόρου, καθώς και η μείωση της φορολόγησης των κερδών στο 24% περιόρισαν τα φορολογικά έσοδα κατά 2 δισ. ευρώ, ενισχύοντας έτσι τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Σχετικά με την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, είπε ότι θα αφορά και τη στήριξη των αδύναμων μέσα από αναπτυξιακές πολιτικές και διαρθρωτικές αλλαγές.

Για την ύφεση που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, εξάλλου, ο κ. Σταϊκούρας αναγνώρισε ότι «δεν είναι θετική η εικόνα», αλλά πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είχε μικρότερη ύφεση από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή