Εκλεισε η συμφωνία εξαγοράς της Forthnet

Εκλεισε η συμφωνία εξαγοράς της Forthnet

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον τέταρτο πόλο της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς επιδιώκει να αποτελέσει η Forthnet, ύστερα από την ολοκλήρωση, χθες, της συναλλαγής εξαγοράς χρέους. Την απόκτηση δηλαδή, από τη United Group, θυγατρική του ευρωπαϊκού ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου BC Partners, των απαιτήσεων, ύψους 281 εκατ. ευρώ, που διατηρούσαν η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς και η Attica Bank από την εταιρεία τηλεπικοινωνιών, διαδικασία που αναμενόταν να λάβει χώρα χθες, όπως είχε ανακοινώσει η Forthnet στις 2 Σεπτεμβρίου.

Ως εκ τούτου, η United απέκτησε τα δάνεια που κατείχαν οι τράπεζες εις βάρος της Forthnet και της σημαντικότερης θυγατρικής Forthnet Media, και πρόκειται να «κουρευτούν» το 50% των μετατρέψιμων ομολογιών με συνολικό υπόλοιπο κεφαλαίου 52 εκατ. ευρώ και όλες οι κοινές μετοχές που κατείχαν οι πιστώτριες τράπεζες. Σε συνδυασμό με την ενδιάμεση χρηματοδότηση, η αξία της συναλλαγής τοποθετείται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Σε μεταγενέστερο χρόνο η United θα προχωρήσει στην εξαγορά των υπολειπόμενων μετατρέψιμων ομολογιών και των πωλούμενων μετοχών, ενώ βάσει των δεδομένων της συναλλαγής εκτιμάται ότι δεν θα απαιτηθεί η υποβολή δημόσιας πρότασης, κάτι που θα συνέβαινε εάν το ποσοστό που θα αποκτούσε ο επενδυτής ξεπερνούσε το 33,3%. Επιπρόσθετα, θα εκτιμήσει όλες τις εναλλακτικές για την ανακεφαλαιοποίηση και την ουσιαστική μείωση του χρέους της Forthnet μέσω εκτενούς κεφαλαιοποίησης του χρέους και της εισφοράς νέων κεφαλαίων. Οι ενέργειες αυτές θα εξαλείψουν το συνολικό χρέος της Forthnet και θα παράσχουν στην εταιρεία σημαντικούς επιπρόσθετους κεφαλαιακούς πόρους, που θα εξασφαλίσουν την οικονομική της σταθερότητα και την περαιτέρω κερδοφόρο ανάπτυξή της, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη ανακοίνωση της Forthnet.

Σχετικά με τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί, όπως έχει αναφέρει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος, βασικός μέτοχος και μέλος της εκτελεστικής και επενδυτικής επιτροπής της BC Partners Νίκος Σταθόπουλος, με τα νέα κεφάλαια που θα μπουν στη Forthnet θα αναπτυχθούν τόσο οι υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης και Διαδικτύου όσο και νέες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας. Η United σχεδιάζει να επενδύσει σε υψηλής ποιότητας τηλεοπτικό περιεχόμενο, τοπικό αλλά και από τις διεθνείς αγορές, με στόχο την αύξηση των συνδρομητών της Forthnet, των οποίων ο αριθμός τοποθετείται στις 700.000, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει ο κ. Σταθόπουλος. Μέσα στο καλοκαίρι η Forthnet πραγματοποίησε δοκιμαστικές κλήσεις στην κινητή τηλεφωνία με στόχο την εμπορική διά-θεση του Nova mobile, της δικής της, δηλαδή, πρότασης στον 
τομέα της κινητής.

Υστερα από τη χθεσινή, τυπική, ολοκλήρωση του ντιλ, ολοκληρώνεται ένας κύκλος συζητήσεων που είχε διαρκέσει περισσότερο από τρία χρόνια και στον οποίο είχαν συμμετάσχει δεκάδες επενδυτικά σχήματα.

Η εξαγορά των υποχρεώσεων και μειοψηφικού ποσοστού στη Forthnet αποτελεί την τρίτη μεγάλης κλίμακας συναλλαγή στις τηλεπικοινωνίες της United Group τα τελευταία χρόνια. Εχει προηγηθεί το 2019 η απόκτηση της κροατικής Tele2 και της βουλγάρικης Vivacom το 2020, δύο συναλλαγές που αυξάνουν τα pro-forma έσοδα της United Group σε 1,7 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή