Επενδύσεις 200 εκατ. σχεδιάζουν για φέτος οι φαρμακοβιομηχανίες

Επενδύσεις 200 εκατ. σχεδιάζουν για φέτος οι φαρμακοβιομηχανίες

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερδιπλασιασμό των επενδύσεων (παραγωγή – κλινικές μελέτες) δρομολογούν για φέτος πάνω από 42 ξένες και ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα, παρά τη συγκυρία του κορωνοϊού αλλά και τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) που καλούνται να καταβάλουν στο κράτος. Oπως ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Eνωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων, στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση μελέτης του ΙΟΒΕ, φέτος οι εταιρείες δρομολογούν επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ. Αναμένεται όμως περαιτέρω αύξησή τους, αγγίζοντας συνολικά τα 600-700 εκατ. σε βάθος τρεισήμισι ετών, υπό την προϋπόθεση της πλήρους άρσης των αντικινήτρων. Σημαντικό κίνητρο για να αυξηθούν οι επενδύσεις αποτελεί και η έκδοση της υπουργικής απόφασης –η οποία, κατά πληροφορίες, αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες– που αφορά την αύξηση του ποσού συμψηφισμού των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης (R&D) με το clawback, ποσό που τώρα διαμορφώνεται στα 50 εκατ. ευρώ. Οπως ανέφερε ο κ. Τρύφων στη συνέντευξη Τύπου, οι υποχρεωτικές επιστροφές (rebate – clawback) ανήλθαν το 2019 σε 1,8 δισ. ευρώ, ενώ περίπου 50 εκατ. για το δεύτερο εξάμηνο επιστράφηκαν στις εταιρείες ως κίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων. Συνολικά 36 επενδυτικά προγράμματα παραγωγής αλλά και έρευνας και ανάπτυξης κατατέθηκαν από τις φαρμακευτικές εταιρείες στο πλαίσιο της δυνατότητας που έχει δώσει η κυβέρνηση για συμψηφισμό επενδύσεων με το clawback, εκ των οποίων το 80% αφορούσε επενδύσεις ελληνικών εταιρειών και το υπόλοιπο 20% ξένων. Υπενθυμίζεται ότι το clawback συνιστά για τις εταιρείες ένα μέτρο έμμεσης φορολόγησης, το οποίο σε συνδυασμό με την άμεση φορολόγηση των επιχειρήσεων αντιστοιχεί στο 70% του κύκλου εργασιών των φαρμακευτικών εταιρειών. Το clawback είναι το ποσό εκείνο που καλούνται να επιστρέψουν οι εταιρείες στο κράτος σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης. 

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ «Η φαρμακευτική βιομηχανία στην Ελλάδα. Οροι και προϋποθέσεις για μια νέα αναπτυξιακή δυναμική», η δημιουργία αλλά και η λειτουργία νέων παραγωγικών μονάδων από τις φαρμακευτικές εταιρείες έχουν σημαντική επίδραση στο ΑΕΠ, στην απασχόληση αλλά και στα δημόσια έσοδα. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι για κάθε 1 εκατ. ευρώ που επενδύεται για τη δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων, η ανταποδοτικότητα της επένδυσης αγγίζει το 86%, δημιουργούνται 20 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου αντιστοιχεί στο 22,5% της επενδυτικής δαπάνης. Σημαντική είναι και η επίδραση από τη λειτουργία των νέων παραγωγικών μονάδων, με τη συνολική επίδραση στο ΑΕΠ να αντιστοιχεί στο 129% της επενδυτικής δαπάνης. Επιπλέον, η λειτουργία των νέων παραγωγικών μονάδων αυξάνει τα έσοδα του Δημοσίου σε ποσό ίσο με το 37,6% της επενδυτικής δαπάνης, ενώ, όπως αναφέρει η έρευνα, η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει στην υποκατάσταση αντίστοιχων εισαγόμενων και ακριβότερων φαρμάκων, μειώνοντας ταυτόχρονα τη δημόσια αλλά και την ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη. Τέλος, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Τρύφων επισήμανε ότι οι εταιρείες έχουν απόθεμα σε πρώτες ύλες για διάστημα 6-8 μηνών, ενώ αποτίμησε θετικά τη νομοθετική διάταξη για την εξαίρεση των γενοσήμων από ένα μέρος του υπολογισμού του clawback (clawback ανάπτυξης), τονίζοντας ωστόσο ότι η επιθυμία του κλάδου δεν είναι να εφαρμοστούν μέτρα επιμερισμού του, αλλά μείωσής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή