Πτώση αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα «βλέπουν» οι αναλυτές

Πτώση αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα «βλέπουν» οι αναλυτές

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και το ισχυρό ράλι του προηγούμενου διαστήματος έχει σταματήσει, λόγω των ανησυχιών γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας καθώς και τις γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι αναλυτές θεωρούν πως τα ελληνικά ομόλογα είναι ιδιαίτερα ελκυστικά στα τρέχοντα επίπεδα και βλέπουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω πτώσης των αποδόσεών τους και μείωση των spreads. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε χθες στο 1,164% και το spread στις 164 μονάδες βάσης. Υπενθυμίζεται πως στα μέσα του Μαρτίου και εν μέσω του διεθνούς sell-off είχε φτάσει στο 4,1%, πριν σημειώσει βουτιά έως το 0,977% στα μέσα Αυγούστου, με το spread στις 145 μονάδες βάσης.

Μιλώντας στην «Κ» η αναλύτρια της DZ Bank Σοφία Οερτμαν επισημαίνει πως μετά την κορύφωση της κρίσης της πανδημίας σημειώθηκε σημαντική συρρίκνωση του spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών, και συγκεκριμένα από τον Μάιο, με χαμηλό στα τέλη Αυγούστου. Από τότε ξεκίνησε μια διόρθωση αυτής της προηγούμενης τάσης και το spread διευρύνθηκε ξανά. Ο κύριος παράγοντας πίσω από το «στοπ» που έβαλε το ράλι των ελληνικών ομολόγων είναι, σύμφωνα με την κ. Οερτμαν, οι φόβοι σχετικά με το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ευρωζώνη και ειδικότερα με την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα. Ετσι, αν και το spread αναμένεται βραχυπρόθεσμα να συνεχίσει να δέχεται κάποιες πιέσεις, παράγοντες όπως η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ αναμένεται να στηρίξουν τα ελληνικά ομόλογα, φέρνοντας στη συνέχεια σημαντική αποκλιμάκωση στις αποδόσεις.

Θετικός για τα ελληνικά ομόλογα εμφανίζεται και ο Ρόμπερτ Τιπ, επικεφαλής επενδύσεων και διεθνών ομολόγων στην PGIM Fixed Income. Οπως επισημαίνει στην «Κ», αν και το πλήγμα στην ελληνική οικονομία από την πανδημία είναι ισχυρό, η «απάντηση» της ελληνικής κυβέρνησης ήταν στενεμένη και εντυπωσιακή. Επιπλέον, η αγορά επωφελείται από τη δημοσιονομική προσέγγιση και τις πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης που ακολουθούνταν πριν από το ξέσπασμα της κρίσης λόγω πανδημίας. Αυτά, σε συνδυασμό με την πλήρη στήριξη της ΕΚΤ καθώς και τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε., θέτουν ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας στα ελληνικά ομόλογα και δημιουργούν ένα ισχυρό τεχνικό σκηνικό.

Ο κ. Τιπ υπογραμμίζει παράλληλα και τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας προ πανδημίας. Ετσι, τονίζει, ενώ πιθανότατα θα υπάρξει μεταβλητότητα στην αγορά ομολόγων το επόμενο διάστημα και κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης της οικονομίας, τα ελληνικά spreads θα έχουν σημαντικές στηρίξεις, με το Δημόσιο να συνεχίζει να πραγματοποιεί συχνές εξόδους στις αγορές για τη βελτίωση της καμπύλης των αποδόσεων και της ρευστότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή