Βρετανία: Στη δημοσιότητα το ν/σ που αναθεωρεί τη συμφωνία του Brexit

Βρετανία: Στη δημοσιότητα το ν/σ που αναθεωρεί τη συμφωνία του Brexit

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βρετανική κυβέρνηση έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα νομοσχέδιο που αναθεωρεί εν μέρει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο του Brexit, κάτι που θεωρείται ότι συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της έχει στοιχίσει την οργή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κείμενο αυτό αφορά την εσωτερική βρετανική αγορά και τροποποιεί το βορειοϊρλανδικό πρωτόκολλο, που έχει στόχο να αποφευχθεί η επιστροφή σε ένα φυσικό σύνορο στο νησί της Ιρλανδίας στο τέλος της μεταβατικής περιόδου, που λήγει τον Δεκέμβριο και στη διάρκεια της οποίας το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε σήμερα ισχυρή ανησυχία γι’ αυτό το βρετανικό νομοσχέδιο.

«Πολύ ανήσυχη για τις ανακοινώσεις από τη βρετανική κυβέρνηση σχετικά με τις προθέσεις της να παραβιάσει τη Συμφωνία Αποχώρησης. Αυτό θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη. Pacta sunt servanda = το θεμέλιο για σχέσεις ευημερίας στο μέλλον», έγραψε η φον ντερ Λάιεν στο Twitter.

Εξάλλου ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς ανακοίνωσε σήμερα πως η Ε.Ε. θα ζητήσει από τους Βρετανούς μια επείγουσα συνάντηση σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο.

«Θα ζητήσω την πραγματοποίηση, μόλις αυτό είναι δυνατόν, μιας έκτακτης μικτής επιτροπής για τη συμφωνία αποχώρησης, ώστε οι εταίροι μας του Ηνωμένου Βασιλείου να δώσουν λεπτομέρειες και να απαντήσουν στις ζωηρές ανησυχίες μας που αφορούν το νομοσχέδιο», δήλωσε ο Μάρος Σέφκοβιτς στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα πως το Λονδίνο θα δώσει «τη διαβεβαίωση πως η συμφωνία αποχώρησης θα τεθεί σε εφαρμογή στο σύνολό της και εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών».

Αυτής της μικτής επιτροπής, η οποία είναι αφιερωμένη στην εφαρμογή της συμφωνίας αποχώρησης που συνήφθη τον περασμένο Ιανουάριο ανάμεσα στην Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπροεδρεύουν από την ευρωπαϊκή πλευρά ο Σέφκοβιτς και από τη βρετανική ο υπουργός Επικρατείας Μάικλ Γκόουβ.

Οι δύο αξιωματούχοι συνομίλησαν τηλεφωνικά χθες, Τρίτη, το βράδυ, δήλωσε ο Σλοβάκος επίτροπος.

«Έκανα γνωστό με σαφήνεια (στον Γκόουβ) πως η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι ανοικτή σε επαναδιαπραγμάτευση», δήλωσε.

Εξάλλου η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα πως μια νομική εγγύηση για την παροχή στις βορειοϊρλανδικές επιχειρήσεις απρόσκοπτης πρόσβασης στην εσωτερική αγορά της θα έχει θεσπισθεί μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit στο τέλος του χρόνου.

«Η δέσμευση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για απρόσκοπτη πρόσβαση στη Βόρεια Ιρλανδία θα τηρηθεί μέσω νομοθεσίας τους ερχόμενους μήνες, περιλαμβανομένου του Νομοσχεδίου για την Εσωτερική Αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η κυβέρνηση.

«Αυτή η νομική εγγύηση για τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ιρλανδίας θα υπάρξει πριν από το τέλος της Μεταβατικής Περιόδου», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή