Χωρίς νεύρο η άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Χωρίς νεύρο η άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ήπια κέρδη έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο –έστω και δύσκολα- κατάφερε να βάλει «φρένο» στις καθοδικές πιέσεις των τελευταίων ημερών. Ωστόσο, η έντονη ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα και ο χαμηλός τζίρος συνέχισαν να προβληματίζουν τους αναλυτές.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,67% και διαμορφώθηκε στις 631,74 μονάδες, ανακτώντας το τεχνικό όριο των 630 μονάδων. Την ίδια ώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη 0,61%, κλείνοντας οριακά πάνω από τις 1.511 μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών, από την πλευρά του, κυμάνθηκε στα 30,46 εκατομμύρια ευρώ, παραμένοντας σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γεγονός το οποίο υποδηλώνει την έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους των επενδυτών.

Η –έστω και αδύναμη- σημερινή άνοδος είχε σαφή τραπεζοκεντρικό προσανατολισμό, με τον σχετικό δείκτη να παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης, μετά το -5% της Τρίτης. Έτσι, σήμερα, ο κλάδος σημείωσε κέρδη της τάξης του 1,45%, με τις μετοχές των Εθνική Τράπεζα (2,44%), Alpha Bank (1,76%) και Attica Bank (1,42%) να βγάζουν τη μεγαλύτερη αντίδραση.

Στο ταμπλό, οι διακυμάνσεις των μετοχών χαρακτηρίστηκαν από ήπιες μεταβολές, με εξαίρεση τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία έκλεισε με κέρδη της τάξης του 4%. Παράλληλα, η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύθηκε κατά 2,09%, της Aegean κατά 1,75%, του Μυτιληναίου κατά 1,23% και του ΟΠΑΠ κατά 1,06%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo υποχώρησε κατά 1,22% και της Motor Oil κατά 0,79%.  

Στο μεταξύ, η μετοχή του Ελλάκτωρα, η οποία το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε στο επίκεντρο των πιέσεων, λόγω δημοσιεύματος περί οικονομικών προβλημάτων (σ.σ. κάτι το οποίο διαψεύστηκε από τη διοίκηση), κινήθηκε σε ήπια ανοδικά επίπεδα (0,53%), μετά και την αγορά 100.000 μετοχών από τον Αναστάσιο Καλλιτσάντση.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της ημέρας, 55 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 44 υποχώρησαν, 14 παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ 58 έμειναν ανενεργές.

Τι συμβαίνει στην ελληνική αγορά

Πάντως, παρά τη σημερινή άνοδο, η οποία βρήκε αρκετά στηρίγματα από το θετικό κλίμα σε Ευρώπη και Αμερική, οι αναλυτές εξακολουθούν να τηρούν στάση αναμονής. Κι αυτό, διότι αναμένουν τόσο την επικείμενη ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Θεσσαλονίκη -από την οποία η αγορά προσδοκά ορισμένες θετικές εξελίξεις- όσο και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες αν μη τι άλλο προκαλούν εκνευρισμό, υπονομεύοντας την αγοραστική διάθεση των επενδυτών.

«Η δική μας αγορά έχει επιδεινωθεί από την αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου, δηλαδή με την ένταση στα ελληνοτουρκικά. Αποτέλεσμα είναι πολλοί επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, και ιδίως τώρα που βρισκόμαστε σε μια περίοδο που παραδοσιακά καταγράφονται χαμηλοί όγκοι και το χρηματιστήριο σε αδράνεια» σχολίαζε το πρωί στο kahimerini.gr o διευθύνων σύμβουλος της Beta ΑΧΕΠΕΥ, Βαγγέλης Χαρατσής.

Όσον αφορά την επόμενη ημέρα, ο έγκριτος αναλυτής αναμένει σε πρώτη φάση μια βελτίωση στον όγκο των συναλλαγών. Η ευρύτερη πορεία του Χ.Α., ωστόσο, θα καθοριστεί, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, από τις γενικότερες εξελίξεις με την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και τις γεωπολιτικές προκλήσεις. «Οποιαδήποτε αποκλιμάκωση θα έχει μια θετική πορεία στην αγορά».

Στο μεταξύ, προσδοκίες στους επενδυτές έχουν καλλιεργηθεί και από τα επικείμενα roadshow, από τα οποία οι ελληνικές εισηγμένες θα επιχειρήσουν να αποκομίσουν το όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη, σε μία προσπάθεια ανατροπής των δυσμενών συνθηκών των προηγούμενων μηνών. «Ακόμη δεν υπάρχει κάποιο feed back. Έχουμε ενδιαφέρον αλλά αυτό θα το δούμε εκείνες τις ημέρες» επεσήμανε ο κ. Χαρατσής.

Το κλίμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Στις διεθνείς αγορές, μετά από ένα τριήμερο έντονων απωλειών, οι δείκτες στα κυριότερα χρηματιστήρια επέστρεψαν σε θετικό έδαφος, με τις τεχνολογικές μετοχές της Wall Street να σημειώνουν τα πρώτα δειλά βήματα ανάκτησης των απωλειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Dow Jones ενισχύεται σήμερα κατά 450 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει κέρδη 2,54% ή 275 μονάδων.

Ίδια εικόνα και στην Ευρώπη, όπου οι επενδυτές προσπαθούν να βελτιώσουν το κλίμα και να αντιστρέψουν την αρνητική εικόνα των τελευταίων ημερών. Λίγο πριν το κλείσιμο, μάλιστα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 1,67% στις 369 μονάδες –παρά τις αναταράξεις από τη διακοπή των δοκιμών στο εμβόλιο της AztraZeneca.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή