Πετρέλαιο: «Άλμα» για την τιμή του αργού – Παραμένουν οι ανησυχίες για τη ζήτηση

Πετρέλαιο: «Άλμα» για την τιμή του αργού – Παραμένουν οι ανησυχίες για τη ζήτηση

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά κέρδη καταγράφει σήμερα η τιμή του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, ανακτώντας ένα μέρος των χθεσινών, διευρυμένων απωλειών.

Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του Brent ενισχύεται κατά 3,39% στα 41,13 δολάρια ανά βαρέλι, επανερχόμενη άνω του τεχνικού ορίου των 40 δολαρίων, το οποίο «έχασε» χθες για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2020. Την ίδια ώρα, η τιμή του WTI σημειώνει άνοδο κατά 4,54% και διαμορφώνεται στα 38,43 δολάρια, βάζοντας «φρένο» στις χθεσινές απώλειες, οι οποίες άγγιξαν το 8%.

Παρά τη σημερινή άνοδο, πάντως, ο «μαύρος χρυσός» εξακολουθεί να διαπραγματεύεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών. Κι αυτό, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια ζήτηση παραμένουν στο προσκήνιο.

Η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, από την πλευρά της, ενισχύει το κλίμα αβεβαιότητας, καθώς τα κρούσματα παρουσιάζουν σταθερή αύξηση σε δεκάδες γωνιές του πλανήτη, όπως η Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

Οι αναλυτές φοβούνται ότι η διατήρηση της πανδημίας θα επιβραδύνει την παγκόσμια ανάκαμψη και θα περιορίσει περαιτέρω την ήδη εξασθενημένη ζήτηση για καύσιμα.  Άλλωστε, ο «νούμερο 1» αγοραστής πετρελαίου, η Κίνα, έχει ήδη αρχίσει να προμηθεύεται ολοένα και λιγότερο αργό, προκαλώντας σειρά κλυδωνισμών διεθνώς.

«Η ανάκαμψη της ζήτησης είναι εύθραυστη, τα αποθέματα αργού είναι υψηλά και τα περιθώρια κέρδους για τα διυλιστήρια παραμένουν χαμηλά» αναφέρει η Morgan Stranley, σε μήνυμά της που δημοσιεύθηκε στο πρακτορείο CNBC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή