Eυφορία στις αγορές ενόψει συνεδρίασης ΕΚΤ

Eυφορία στις αγορές ενόψει συνεδρίασης ΕΚΤ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζωηρή άνοδο εμφάνισαν χθες οι δείκτες στα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου, ενώ και στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού ο Dow Jones και ο S&P 500 σημείωναν εξίσου δυναμική πορεία πριν από το κλείσιμο με κέρδη 2,17% και 2,56% αντιστοίχως. Οι δείκτες στην αμερικανική αγορά ανέκτησαν το χαμένο έδαφος, ύστερα από τρεις ημέρες συνεχών ρευστοποιήσεων στις μετοχές της υψηλής τεχνολογίας – στη διάρκειά τους ο συνυφασμένος με τις τεχνολογικές εταιρείες δείκτης Nasdaq είχε απώλειες έως και 11%, ενώ χθες πριν από το κλείσιμο ανερχόταν στο 2,65%. Οσοι προέβησαν σε μαζικές πωλήσεις μετοχών των τεχνολογικών ομίλων, τις οποίες θεωρούσαν υπερτιμημένες, «έχουν πλέον αποζημιωθεί πλουσιοπάροχα για τα τελευταία 12 χρόνια», παρατηρεί ο Ράντι Φρέντερικ, αντιπρόεδρος συναλλαγών και παραγώγων της Charles Schwab.

Ευνοϊκός παράγοντας που δια-μόρφωσε το κλίμα μεταξύ των επενδυτών ήταν το ότι ανέμεναν τη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία δεν εκτιμάται πως θα αλλάξει γραμμή πλεύσης. Θετικό αντίκτυπο είχε χθες στην ψυχολογική διάθεση των συναλλασσομένων και η πορεία της μετοχής της φαρμακευτικής AstraZenece, η οποία αρχικά είχε κάμψη μετά δημοσίευμα των Financial Times ότι κατά τις δοκιμές του εμβολίου της για τον κορωνοϊό ένας εκ των εθελοντών αρρώστησε.

Στη συνέχεια, ανέκτησε η μετοχή το χαμένο έδαφος, αφότου η AstraZeneca δήλωσε πως θα επαναλάβει την προσεχή εβδομάδα τα πειράματα. «Δεδομένου του πόσο σπασμωδικά αντιδρά η αγορά σε καθετί σχετικό με την έρευνα του εμβολίου, το γεγονός ότι έγινε κατανοητό πως η όποια καθυστέρηση στην όλη διαδικασία δεν αποτελεί απαραίτητα πηγή ανησυχίας, είναι σημαντικό», επισημαίνει ο Κόνορ Κάμπελ, οικονομικός αναλυτής της Spreadex. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με 1,62%, στο Λονδίνο ο FSTE 100 με κέρδη 1,39%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με 2,07%, με 1,40% στο Παρίσι ο CAC 40, με 2,02% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 0,95% ο IBEX στη Μαδρίτη.  

Η ζώνη διακύμανσης του πανευρωπαϊκού Stoxx έχει περιοριστεί από τον Ιούνιο και μετά, αλλά οι επενδυτές θεωρούν καταλύτη τη συνεδρίαση της ΕΚΤ. «Θεωρούμε πως η ΕΚΤ θα παρέμβει λεκτικά και μόνο για την ανατίμηση του ευρώ και τις προς τα κάτω πιέσεις στον πληθωρισμό», επισημαίνουν αναλυτές στην TS Securities. Τον τόνο στην ανοδική πορεία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έδωσαν χθες οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή