Χωρίς αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες και το 2021

Χωρίς αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες και το 2021

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άνοιξη του 2021 εκτιμούν ελληνικές πηγές ότι θα επανεξετασθεί το θέμα της πιθανής επαναφοράς των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωζώνη, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι στο αυριανό Eurogroup θα επιβεβαιωθεί η ανάγκη συνέχισης του σημερινού καθεστώτος χαλάρωσης.

Οι δημοσιονομικές εξελίξεις αναμένεται να κυριαρχήσουν στη συζήτηση, αλλά το στίγμα έδωσε ήδη από προχθές ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, τονίζοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί η πρόωρη σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής και να συνεχιστεί το 2021 η επεκτατική πολιτική. Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και Ευρωπαίος αξιωματούχος. 

Ετσι, η Ελλάδα φαίνεται πως εξασφαλίζει άλλη μία χρονιά εξαίρεσης από τους περιορισμούς της μεταμνημονιακής εποπτείας και δυνατότητα να στηρίξει την οικονομία της από τα πλήγματα του κορωνοϊού και να προχωρήσει, τουλάχιστον προσωρινά, σε κάποιες φοροελαφρύνσεις. «Οι πάντες αναγνωρίζουν ότι είμαστε σε καθεστώς κρίσης και δεν μπορούμε να συζητήσουμε επαναφορά του Συμφώνου Σταθερότητας», παρατηρεί ελληνική πηγή. «Θα συνεχίσουμε την επεκτατική πολιτική και θα το ξαναδούμε πιθανώς την άνοιξη το 2021, ανάλογα με τις εξελίξεις, αν υπάρχει εμβόλιο κ.λπ. Ορισμένοι πιθανώς να επισημάνουν, βεβαίως, ότι κάποια στιγμή στο μέλλον πρέπει να επιστρέψουμε σε διατηρήσιμη πολιτική», συμπληρώνει, προσθέτοντας πάντως ότι και η σημερινή πολιτική δεν προκαλεί αναστάτωση στην αγορά.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκεται από χθες στο Βερολίνο, όπου θα πραγματοποιηθεί το άτυπο Ecofin και το Eurogroup, και πραγματοποιεί σειρά διμερών επαφών. Σήμερα θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Ολαφ Σολτς καθώς και με τον υφυπουργό Οικονομικών και εκπρόσωπο της Γερμανίας στο Euroworking Group Γεργκ Κούκις. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στη γερμανική ομοσπονδιακή βουλή, Ραλφ Μπρινκχάους, καθώς και με μέλη της επιτροπής προϋπολογισμού της βουλής από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών θα συναντήσει τον νέο πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου. Στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, θα συζητηθούν η οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. και η πορεία εφαρμογής των δράσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης. Στο Eurogroup προβλέπεται να γίνει επίσης συνοπτική αποτίμηση των εθνικών δημοσιονομικών σχεδίων των κρατών-μελών και της δημοσιονομικής κατάστασης της Ευρωζώνης το 2021.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί θέμα της ατζέντας του Eurogroup αυτόν τον μήνα, αλλά τον επόμενο, όταν θα εισαχθεί προς συζήτηση η αναμενόμενη 7η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Η έκθεση αυτή, αποτέλεσμα της αξιολόγησης που θα γίνει το προσεχές διάστημα εξ αποστάσεως, έχει σημασία, καθώς συνδέεται με την εκταμίευση των SMPs και ANFAs.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή