Ρέγκλινγκ: Αναγκαία η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας

Ρέγκλινγκ: Αναγκαία η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2021 θα πρέπει να εξεταστεί η επιστροφή στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., σημείωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος τάχθηκε πάντως υπέρ της αναθεώρησής τους, με στόχο ένα πλαίσιο απλούστερο, πιο ευέλικτο και αξιόπιστο. 

Για το 2020 τα κράτη- μέλη έχουν πλήρη δημοσιονομική ευελιξία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την άνευ προηγουμένου ύφεση, που πυροδοτεί η πανδημία. Από το βήμα συνεδρίου στη Γερμανία ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) προειδοποίησε ότι μία πρόωρη επιστροφή στους κανόνες θα μπορούσε να προκαλέσει μία νέα ύφεση, αλλά και ότι ενδεχόμενη καθυστέρηση θα μπορούσε να οδηγήσει στην υπερχρέωση αρκετών χωρών.

Ο κ. Ρέγκλινγκ παραδέχθηκε πάντως ότι οι επενδυτές δεν έχουν ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στο σημερινό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ), ενώ τόνισε ότι η αναθεώρηση του ΣΣΑ είναι αναγκαία προκειμένου να συνυπολογίζεται μεταξύ άλλων και ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης της κάθε οικονομίας. «Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την τρέχουσα κατάσταση – με την άρση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ για τα δημοσιονομικά ελλείμματα το 2020 και κατά πάσα πιθανότητα και το 2021 – για να συμφωνήσουμε σε ένα βελτιωμένο, απλούστερο και πιο αξιόπιστο πλαίσιο δημοσιονομικής εποπτείας» είπε.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε εν τω μεταξύ ο επικεφαλής του ESM και στην ανάγκη να προωθηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από τις χώρες της Ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια, καθώς ο ίδιος βλέπει τέσσερις λόγους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη μελλοντική ανάπτυξη. 

α) Ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης θα είναι πιθανόν χαμηλότερος μετά την κρίση, καθώς η πανδημία καταστρέφει κεφάλαιο, περιλαμβανομένου ανθρώπινου κεφαλαίου.

β)Η κατάρρευση του παγκόσμιου εμπορίου σημαίνει χαμηλότερο ανταγωνισμό και συνεπώς χαμηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας.

γ)Το τραπεζικό σύστημα και το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η παροχή πιστώσεων από τις τα τράπεζες στην οικονομία.

δ)Το υψηλότερο δημόσιο χρέος που σήμερα είναι αναπόφευκτο, μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη μακροπρόθεσμα και η επάνοδος σε διατηρήσιμα ελλείμματα δεν θα είναι εύκολη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή