Λαγκάρντ: Υψηλής αβεβαιότητας οι προοπτικές στην Ευρωζώνη

Λαγκάρντ: Υψηλής αβεβαιότητας οι προοπτικές στην Ευρωζώνη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για οικονομικές προοπτικές, υψηλής αβεβαιότητας, έκανε λόγο η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, στον απόηχο της διατήρησης του βασικού επιτοκίου στο 0%. «Οι προοπτικές εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε της νομισματικής απόφασης.

Διαπίστωσε δε, ότι η οικονομία παραμένει σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με την προ-κορωνοϊού περίοδο, παρότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια «ισχυρή ανάκαμψη». Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για αύξηση της εγχώριας ζήτησης, παρά την αβεβαιότητα στις καταναλωτικές δαπάνες και στις επιχειρηματικές επενδύσεις.

Ειδική μνεία έκανε και στον αδύναμο πληθωρισμό, ο οποίος τον Αύγουστο υποχώρησε στο 0,3% -πολύ μακριά από τον στόχο του 2%. Όπως εξήγησε η Λαγκάρντ, ο αποδυναμωμένος δείκτης τιμών στην Ευρωζώνη οφείλεται στις χαμηλές τιμές του κλάδου της ενέργεια.

Σε κάθε περίπτωση, παράλληλα, διαμήνυσε ότι η νομισματική στήριξη της ΕΚΤ θα παραμείνει «άφθονη» για όσο διάστημα απαιτηθεί, ενώ επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πορεία των τιμών.

Όσον αφορά, τέλος, την ισχυροποίηση του ευρώ έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων, κάτι το οποίο αποτελεί πρόβλημα για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, η επικεφαλής της ΕΚΤ εμφανίστηκε καθησυχαστική, διαμηνύοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη «υπερβολικής αντίδρασης» στην ενίσχυση του κοινού νομίσματος.

Η απόφαση της ΕΚΤ

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει στο 0% το βασικό επιτόκιο, στο -0,50% το επιτόκιο καταθέσεων και στο 0,25% το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης. Ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και σε χαμηλότερα επιτόκια έως ότου οι προοπτικές του πληθωρισμού συγκλίνουν αρκετά κοντά, αλλά -σε κάθε περίπτωση- κάτω του στόχου του 2%.

Την ίδια ώρα, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να συνεχίσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP), συνολικού ύψους 1,350 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι αγορές αυτές, αποσκοπούν στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, μάλιστα, το πρόγραμμα PEPP θα διατηρηθεί έως τουλάχιστον τον Ιούνιο του 2021 και σε κάθε περίπτωση, μέχρι η κρίση του κορωνοϊού να παρέλθει.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Σε μία πρώτη αντίδραση, το ευρώ ενισχύεται κατά 0,90% έναντι του δολαρίου, παραμένοντας στα επίπεδα του 1,189 ευρώ/δολάριο. Την ίδια ώρα, όμως, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,46% στις 367 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση της ΕΚΤ για διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων επήλθε παρά την ισχυροποίηση του ευρώ, το οποίο από την αρχή του έτους έχει καταγράψει κέρδη κατά 5,6% έναντι του δολαρίου, επηρεάζοντας αρνητικά τις εξαγωγές και οδηγώντας σε σύσφιγξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή