Το «ισχυρό ριμπάουντ» της Λαγκάρντ δίνει ώθηση στο ευρώ

Το «ισχυρό ριμπάουντ» της Λαγκάρντ δίνει ώθηση στο ευρώ

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινείται το ευρώ στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, λαμβάνοντας ώθηση από τις δηλώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έκανε λόγο για «ισχυρό οικονομικό ριμπάουντ» στην Ευρωζώνη.

Πιο συγκεκριμένα, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύεται κατά 0,77% στο 1,1894 ευρώ/δολάριο, κινούμενο πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας (1,1908). Ανοδικά κινείται και έναντι της βρετανικής λίρας, σημειώνοντας κέρδη της τάξης του 1,30% (0,9 στερλίνες/ευρώ).

«Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ένα ισχυρό ριμπάουντ στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς η εγχώρια ζήτηση έχει ανακάμψει σημαντικά, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα που εξακολουθεί να επιβαρύνει τις καταναλωτικές δαπάνες και τις επιχειρηματικές επενδύσεις» δήλωσε η Γαλλίδα οικονομολόγος, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε στο 8% -από 8,7% προηγουμένως- την ύφεση της Ευρωζώνης για το 2020, ενώ βελτίωσε στο 5% -από 3,2% προηγουμένως- την εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει στο 0% το βασικό επιτόκιο, στο -0,50% το επιτόκιο καταθέσεων και στο 0,25% το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης. Ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και σε χαμηλότερα επιτόκια έως ότου οι προοπτικές του πληθωρισμού συγκλίνουν αρκετά κοντά, αλλά -σε κάθε περίπτωση- κάτω του στόχου του 2%.

Πάντως, οι ανησυχίες για το ισχυρό ευρώ παραμένουν στο επίκεντρο, καθώς το κοινό νόμισμα, από την αρχή του έτους, έχει καταγράψει κέρδη κατά 5,6% έναντι του δολαρίου, κάτι το οποίο επηρεάζει αρνητικά τις εξαγωγές και οδηγεί σε σύσφιγξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή