ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «ισχυρό ριμπάουντ» της Λαγκάρντ δίνει ώθηση στο ευρώ

to-ischyro-rimpaoynt-tis-lagkarnt-dinei-othisi-sto-eyro-561073825

Ανοδικά κινείται το ευρώ στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, λαμβάνοντας ώθηση από τις δηλώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έκανε λόγο για «ισχυρό οικονομικό ριμπάουντ» στην Ευρωζώνη.

Πιο συγκεκριμένα, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύεται κατά 0,77% στο 1,1894 ευρώ/δολάριο, κινούμενο πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας (1,1908). Ανοδικά κινείται και έναντι της βρετανικής λίρας, σημειώνοντας κέρδη της τάξης του 1,30% (0,9 στερλίνες/ευρώ).

«Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ένα ισχυρό ριμπάουντ στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς η εγχώρια ζήτηση έχει ανακάμψει σημαντικά, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα που εξακολουθεί να επιβαρύνει τις καταναλωτικές δαπάνες και τις επιχειρηματικές επενδύσεις» δήλωσε η Γαλλίδα οικονομολόγος, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε στο 8% -από 8,7% προηγουμένως- την ύφεση της Ευρωζώνης για το 2020, ενώ βελτίωσε στο 5% -από 3,2% προηγουμένως- την εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει στο 0% το βασικό επιτόκιο, στο -0,50% το επιτόκιο καταθέσεων και στο 0,25% το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης. Ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και σε χαμηλότερα επιτόκια έως ότου οι προοπτικές του πληθωρισμού συγκλίνουν αρκετά κοντά, αλλά -σε κάθε περίπτωση- κάτω του στόχου του 2%.

Πάντως, οι ανησυχίες για το ισχυρό ευρώ παραμένουν στο επίκεντρο, καθώς το κοινό νόμισμα, από την αρχή του έτους, έχει καταγράψει κέρδη κατά 5,6% έναντι του δολαρίου, κάτι το οποίο επηρεάζει αρνητικά τις εξαγωγές και οδηγεί σε σύσφιγξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.