Νευρικότητα και αστάθεια στις διεθνείς αγορές

Νευρικότητα και αστάθεια στις διεθνείς αγορές

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νευρικότητα επικράτησε χθες στα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία κινούνταν ανάμεσα σε περιορισμένες απώλειες και κέρδη, αναζητώντας μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Οι επενδυτές εξέταζαν τις πιθανότητες να εμφανίσουν μια βιώσιμη ανάκαμψη οι μετοχές των αμερικανικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, αλλά και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αφήσει ως έχει το τρέχον πρόγραμμά της για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Κατά τους αναλυτές της ΑΝΖ, είναι ακόμα πολύ νωρίς να πει κανείς πως η «μαζική επίθεση» στις μετοχές της τεχνολογίας έλαβε τέλος ή απλώς η ανάκαμψη της Τετάρτης υπήρξε ένα διάλειμμα και μόνον. Σχεδόν σε όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου, πλην του Μιλάνου με κλείσιμο +0,25%, οι δείκτες υποχώρησαν, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είχε πτώση 0,59%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με -0,16%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με -0,21%, με -0,38% ο CAC 40 στο Παρίσι και με -0,31% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη. Στην αμερικανική αγορά, πριν από το κλείσιμο οι δείκτες Dow Jones, S&P και Nasdaq σημείωναν πτώση της τάξεως του 1,14%, 1,32% και 1,49% αντιστοίχως.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην τονώσει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων οδήγησε σε ενδυνάμωση του ευρώ, το οποίο από την άνοιξη και μετά έχει ανέλθει περισσότερο από 8% προς το δολάριο. Επίσης, έχει ενισχυθεί 4% και πλέον ως προς ένα «καλάθι» άλλων διεθνών νομισμάτων. Χθες το ευρώ ανήλθε 0,62% προς το δολάριο, σε 1,1875 δολ. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως η τράπεζα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πορεία του νομίσματος. Δεδομένου, πάντως, ότι η ανάκαμψη χάνει τον βηματισμό της στην Ευρωζώνη, ίσως κάποια στιγμή χρειασθεί εκ των πραγμάτων να δράσει η ΕΚΤ.

Ορισμένοι τοποθετούν τη δράση αυτή τον Δεκέμβριο. «Αρνούμενη να μειώσει έτι περαιτέρω τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος, ενισχύει ακόμα περισσότερο το δέλεαρ που έχει για τους επενδυτές το ευρώ σε διεθνή κλίμακα. Η ΕΚΤ βαδίζει στο τεντωμένο σκοινί της ανατίμησης του νομίσματος, ελέγχοντας το ευρώ, ώστε να μη φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα και επηρεάσει δυσμενώς την ανάκαμψη των οικονομιών που βασίζονται στις εξαγωγές – και μία τέτοια είναι η Γερμανία», παρατηρεί ο Ούλας Ακινσιλάρ, διευθυντής συναλλαγών στην ψηφιακή χρηματιστηριακή εταιρεία Infinoc. Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του αργού Νέας Υόρκης εμφάνισε πτώση 0,6% στα 37,53 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή