Πολιτικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ για το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας

Πολιτικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ για το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από εβδομάδες σχοινοτενών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κομμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου, οι συνομιλίες για το νέο πακέτο στήριξης της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο έχουν περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο.

Το πολιτικό αδιέξοδο στη Γερουσία σημαίνει ότι τα μέλη του Κογκρέσου θα φύγουν από την Ουάσιγκτον στις αρχές Οκτωβρίου, όταν θα διακοπούν οι εργασίες εν αναμονή των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, χωρίς να έχουν προχωρήσει σε κάποια ενέργεια προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Με την πανδημία του κορωνοϊού να σφυροκοπάει ακόμη τις ΗΠΑ, ο Μιτς Μακόνελ, ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, ρώτησε χθες τους συναδέλφους του γερουσιαστές, «εάν θέλουν να κάνουν κάτι ή εάν θέλουν να παραμείνουν άπρακτοι». Η απάντηση φαίνεται να είναι ότι… δεν θέλουν να κάνουν κάτι, όπως συμπεραίνει σε σχετικό σχόλιό του το πολιτικό περιοδικό Politico.

Με τον χρόνο που μεσολαβεί μέχρι τις προεδρικές εκλογές να είναι λιγότερος από οκτώ εβδομάδες, καθώς ο αμερικανικός λαός θα αποφασίσει ποιος θα ελέγχει τον Λευκό Οίκο και ποιος τη Γερουσία, τα δύο κόμματα του Κογκρέσου, το Ρεπουμπλικανικό και το Δημοκρατικό, δεν έχουν κατορθώσει να καταλήξουν σε συμφωνία ούτε για να αρχίσουν τη μεταξύ τους διαπραγμάτευση για ένα περιορισμένο πακέτο βοήθειας. Ενα τέτοιο πακέτο με αντικείμενο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε στην αμερικανική οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού θα είχε οικονομικό κόστος περίπου 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το πακέτο αυτό προώθησε ο Μιτς Μακόνελ από κοινού με άλλα ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών. Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας, που έχουν ασκήσει επίμονες πιέσεις για πολύ ευρύτερο πακέτο,  αναμένεται να καταψηφίσουν την προώθηση του πακέτου αυτού αύριο, Παρασκευή. Θεωρείται, άλλωστε, βέβαιο ότι θα καταψηφίσουν και την ανάληψη οποιασδήποτε νομοθετικής δράσης κατά την περίοδο που διανύουμε. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξάλλου, ασκούσαν πιέσεις για να παραταθούν τα επιδόματα ανεργίας στα εκατομμύρια Αμερικανών ανέργων ενώ οι Ρεπουμπλικανοί ζητούσαν επίμονα τη μείωση του ποσού. Το αποτέλεσμα ήταν το προεδρικό διάταγμα με το οποίο αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ να παρατείνει τη χορήγηση επιδομάτων αλλά με μειωμένο ποσό.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία χρειάστηκε δύο μήνες για να πείσει τουλάχιστον 51 Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές να ψηφίσουν την αναφερόμενη οικονομική πρόταση παροχής κινήτρων στην αμερικανική οικονομία, εξαιτίας πολιτικών διαφορών εντός της ρεπουμπλικανικής κοινοβουλευτικής ομάδας. Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ φαίνεται ότι έχουν αποδεχθεί το πολιτικό αδιέξοδο σχετικά με το πακέτο βοήθειας, σκεπτόμενοι πως οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν σύντομα για το ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο, αφού εκατοντάδες Αμερικανοί πεθαίνουν από τον κορωνοϊό κάθε ημέρα.

Καθώς το πολιτικό διακύβευμα είναι υψηλό, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί γερουσιαστές εντείνουν την κομματική ρητορική τους, ώστε να διασφαλίσουν ότι δίνουν τον χειρότερο δυνατό τόνο στα κίνητρα του αντίπαλου πολιτικού κόμματος αναφορικά με το πολιτικό αδιέξοδο για το πακέτο βοήθειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή